Πετρέλαιο: Κλείσιμο με μικρή πτώση των διεθνών τιμών - Κέρδη σε εβδομαδιαία βάση

02/07/2021, 23:05
Πετρέλαιο: Κλείσιμο με μικρή πτώση των διεθνών τιμών - Κέρδη σε εβδομαδιαία βάση

Μικρή υποχώρηση σημείωσαν  την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς οι ανέμεναν την απόφαση του OPEC+ σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ανά μήνα για το υπόλοιπο του έτους, ώστε να διατεθούν στην αγορά επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως.

Το αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 7 σεντς ή 0,1% και έκλεισε στα 75,16 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση το WTI σημείωσε κέρδη 1,5%.

Το πετρέλαιο Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 33 σεντς ή 0,4% την Παρασκευή, για να κλείσει στα 76,17 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με κέρδη 1,1% στην εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο OPEC+ αναμενόταν να ολοκληρώσει τις εργασίες του την Πέμπτη, ωστόσο μια διαφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά τη συνεδρίαση μιας συμβουλευτικής ομάδας, μετέθεσε την απόφαση για σήμερα.

Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι οι χώρες του OPEC+ συμφωνούν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο του 2021 και να παραταθεί η γενικότερη συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου έως το τέλος του 2022, ενώ έληγε τον Απριλίο του 2022, ωστόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να διαφωνούν.

Όλες οι αποφάσεις του OPEC+ απαιτούν ομόφωνη έγκριση, γεγονός που σημαίνει ότι τα ΗΑΕ θα μπορούσαν ακόμη και να εκτροχιάσουν μια συμφωνία. Όπως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία προτείνει να δοθεί ένα περιθώριο μίας ή δύο ημερών στις συνομιλίες με προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία.