Πετρέλαιο: Πτώση για το αργό εν μέσω ανησυχιών

12/07/2021, 23:18
Πετρέλαιο: Πτώση για το αργό εν μέσω ανησυχιών

Πτωτικά κινήθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα εν μέσω των ανησυχιών ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να πλήξει εκ νέου τη ζήτηση για ταξίδια και μετακινήσεις απειλώντας να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το συμβόλαιο Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 46 σεντς ή 0,6% και έκλεισε στα 74,10 δολάρια το βαρέλι.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, χάνοντας σήμερα 39 σεντς ή 0,5% και ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 75,16 δολάρια το βαρέλι.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει συνεχή αυξητική πορεία από τα τέλη Ιουνίου, και η άνιση κατανομή των εμβολίων μεταξύ των χωρών, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων, και δη σε μια περίοδο που οι οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν ή να εδραιώσουν την ανάκαμψή τους από την υγειονομική κρίση.

"Οι traders επανεστιάζουν τώρα στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και στις παγκόσμιας ανησυχίες για την επέλαση των νέων μεταλλάξεων”, σημειώνει η Louise Dickson, αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στη Rystad Energy, την Δευτέρα.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών λόγω της επέλασης των μεταλλάξεων άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στον OPEC+ όσον αφορά τον ρυθμό αποκατάστασης της παραγωγής του την προηγούμενη εβδομάδα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διαφωνούν με την πρόταση που στηρίζει η Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο αλλά με διατήρηση των υπόλοιπων περικοπών έως το τέλος του 2022.