Bitcoin: Απειλείται η κυριαρχία του βασιλιά

25/07/2021, 09:30
Bitcoin: Απειλείται η κυριαρχία του βασιλιά

Το market dominance (το μερίδιο της αγοράς) του Bitcoin βρίσκεται στο 44%, με το Ethereum να ακολουθεί στο 17%. Πριν τρεις μήνες μάλιστα η κυριαρχία του βασιλιά υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 40%.

Όταν έρθει η επόμενη bear market (η πραγματική bear market, διότι οι τελευταίοι μήνες ήταν μια «παγίδα»), θα είναι σαν το σκάσιμο της Φούσκας του Dot com. Της τεχνολογικής φούσκας του 2000. Χιλιάδες shitcoins που έχουν γίνει η χαρά του τζογαδόροι, αλλά και πολλα αξιοπρεπή alts που σήμερα φαντάζουν υποσχόμενα, θα απαξιωθούν εντελώς (διοτι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά), και είτε θα χαθούν, είτε θα βολοδέρνουν κοντά στο μηδέν, σαν απαξιωμένες μετοχές pennystocks.

Όμως μέσα από αυτή τη δημιουργική καταστροφή, το Μεγάλο Ξεσκαρτάρισμα αν θέλετε, θα ξεπηδήσουν σα φοίνικες τα πραγματικά δυνατά projects όπου θα ρίξουν οι θεσμικοί τα λεφτά τους. Κι αυτό γιατί εμείς τα ψαράκια είμαστε η τροφή των whales, εμείς κάνουμε FOMO, εμείς δίνουμε καύσιμα στα παραβολικά ράλι. Όταν σκάσει η bear market και όλοι οι μικροεπενδυτές της κακιάς ώρας λακίσουν, οι φάλαινες θα χάσουν το καλύτερο τους παιχνίδι, εμάς. Κι εκεί θα ναι η ώρα που τη θέση της κερδοσκοπίας σε βάρος μας θα πάρει το σοβαρό παιχνίδι. Εκει θα πέσει χρήμα στα σοβαρά blockchain που λύνουν ρεαλιστικά προβλήματα του πλανήτη. Το λεγόμενο use case (χρησιμότητα). Πάντα έτσι γίνεται με τα τεχνολογικά boom.

Ακριβώς ο,τι έγινε στις αρχές του 2000, όταν οι χιλιάδες τεχνολογικες φουσκες πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, παρασερνοντας ακόμη και τα "χλωρά", με Amazon Google και άλλα σημερινά μεγαθήρια να υποχωρούν ακόμη και 95%. Όμως αυτοί που άξιζαν τελικά φάνηκαν. Και πολλοί "βασιλιάδες" εκθρονιστηκαν. Η πρωτοπόρος μηχανή αναζήτησης AltaVista (η σημερινή Yahoo) έδωσε τη σκυτάλη στη Google, και η ίδια έμεινε στο περιθώριο. Χρειαζόταν ενα κατακλυσμιαίο γεγονός όμως για να συμβεί η δημιουργική αυτή καταστροφή, πάντα έτσι γίνεται. Σχεδόν όλα θυμίζουν το τότε. Ακόμη και η δίκη SEC-Ripple? Τα ίδια καναν και σε Tesla-Amazon... παλιό το κόλπο για να διώξεις την πλέμπα από ένα καλό asset στην Εποχή της Πληροφορίας.

Όταν ερθει ο κατακλυσμός και χιλιάδες alts βρεθούν στα αζήτητα, ο βασιλιάς ίσως δείξει για μια τελευταία φορά τη δύναμη του. Με το χρήμα να τραβιέται από τα alts, το dominance του Bitcoin ισως επανέλθει πάνω από το 60%. Για μια πολύ σύντομη στιγμή όμως, προτού εισρευσει στους διαδόχους του, τους πιο άξιους. Θα είναι το κύκνειο άσμα πριν το λεγόμενο Flippening, δηλαδή το φλιπάρισμα του βασιλιά.

Σε εκείνη τη φάση η πίτα θα ξαναμοιραστεί, και η επόμενη Google θα λάμψει. Η λογική λέει ότι χαλιφης στη θέση του χαλίφη θα γίνει το Ethereum, όμως κάτι μου λέει ότι η δική του βασιλεία θα είναι ακόμη πιο σύντομη από του BTC... Ο δημιουργός του Cardano έχει πει ένα πολύ σωστο: όταν κάποιο alt "φλιπάρει" το Bitcoin, θα είναι το τέλος του.

Αυτός ο βασιλιάς θα φύγει πλήρης ημερών, και δεν υπάρχει γυρισμός από αυτό, δεν θα του δοθεί τιμητική θέση επίτιμου προέδρου, δεν είμαστε λέσχη εδώ. Για λεφτά μιλάμε, δε χαριζεται η αγορά σε κανέναν, γι’ αυτό ας κατεβούμε από το συννεφάκι μας οι Bitcoinάδες. Δεν είμαστε κατά του Bitcoin –το έχουμε αποδείξει έμπρακτα άλλωστε στην Αξία. Εχθρός δεν είναι η τεχνολογία, εχθρός είναι ο κακός διεφθαρμένος κόσμος. Ίσως είμαστε λάθος, αλλά εκτός από καρδιά, βάζουμε και ρεαλισμό στις αναλύσεις μας.

Ρεαλιστικά, πόσα χρόνια του μένουν ακόμη του βασιλιά? Δέκα? Τέσσερα? Τρία...? Τικ τοκ...

Fed: Το ψηφιακό δολάριο θα σκοτώσει τα κρύπτο

“Όταν έρθει το ψηφιακό δολάριο, μόνο αυτό θα χρειάζεστε”. Τάδε έφη ο επικεφαλής της Fed, ενώ επίσης άφησε να εννοηθεί πως σύντομα θα εφαρμοσθεί αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Η εποχή των κρύπτο τελειώνει πριν καν αρχίσει; Μόλις που έκλεισαν δεκαετία! Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση.

Αν ρωτάτε εμάς, τα κρύπτο έχουν έρθει για να μείνουν. Πράγματι ωστόσο, όχι με τη μορφή του Bitcoin… Και πράγματι το ψηφιακό δολάριο θα είναι η νέα μορφή χρήματος, τα CBDC θα αντικαταστήσουν τα stablecoins (περισσότερα εδώ). Τα “παραδοσιακά” κρύπτο θα αναλάβουν το ρόλο των μετρητών, μεταξύ άλλων…

Το Bitcoin είναι ήδη ξεπερασμένο και στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται δεν έχει θέση. Ούτε ως μέρος του οικονομικού συστήματος, ούτε ως διέξοδος από αυτό. Διότι δεν είναι ικανό ούτε να το βελτιώσει, αλλά ούτε να το παρακάμψει επιτυχώς. Κρύπτο όπως το XRP, το Monero κ.α. είναι πιο κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτές τις δουλειές. Το γιατί το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά εδώ.

Επομένως τα λόγια του Πάουελ φυσικά και περιέχουν κάποια αλήθεια. Οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα στελεχών της Fed πρέπει να μελετάται προσεκτικά διότι πρόκειται για τους ανθρώπους που καθορίζουν την (οικονομική) μοίρα του πλανήτη…

Τα γυρνάει ο Μνούτσιν: Αγοράστε Bitcoin, αντί για χρυσό

Στο μεταξύ, ένας άλλος ισχυρός οικονομικός παράγοντας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μας προτρέπει να αγοράσουμε Bitcoin αντί χρυσού! Κι η ειρωνεία είναι πως ο Μνούτσιν υπήρξε ο στενότερος κοματικός σύντροφος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Bitcoin.

Περιέχουν αλήθεια και τα λόγια του Μνούτσιν; Πάλι βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι, το Bitcoin δεν πάει πουθενά ακόμη, και ναι προσφέρει μεγάλες αποδόσεις. Αυτό θεωρητικά σημαίνει πως επενδυτικά ίσως είναι καλύτερο (αν και πιο ριψοκίνδυνο για τον αρχάριο) από τον παραδοσιακό χρυσό. Γιατί όμως ο Μνούτσιν μας λέει παρατήστε τον χρυσό, και πιάστε τον ψηφιακό χρυσό, και γιατί τώρα; Που ήσουν πριν μια δεκαετία, άντε πριν πέντε χρόνια Στίβεν;

Μήπως επειδή τα φιλαράκια σου οι τραπεζίτες που έχουν ήδη απλώσει τα άπληστα χέρια τους στο Bitcoin, αφενός διψούν για νέα ψαράκια που θα κατασπαραχθούν, αφετέρου τις συμφέρει ο κόσμος να εγκαταλείψει τον χρυσό; Κι αυτό επειδή οι ίδιες είναι βουτηγμένες στο σορτ (κι είδαν τι παραλίγο να πάθουν φέτος με το Short Squeeze στο ασήμι), και επειδή γνωρίζουν πως η δεκαετία που διανύουμε (με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό) θα σημάνει και ράλι στα μέταλλα; Λέω, μήπως…

Ο Μνούτσιν συντασσόταν με τον πολιτικό προϊστάμενό του, αλλά τελευταία άλλαξε στάση. «Πιστεύω ότι η τεχνολογία του blockchain είναι απίστευτη, σχετίζεται με πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως και με το Bitcoin. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα ήταν άσχημη επιλογή η αγορά του αντί για χρυσό».

Πάουελ: Ξεχάστε τα κρυπτονομίσματα (ειδικά τα stablecoins)

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ δεν διάκειται φιλικά απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Η εικόνα του σημερινού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη προσφέρει πολλά στους υποστηρικτές του Bitcoin. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν εξέφρασε την ανησυχία, όμως υπάρχει διαφωνία στις τάξεις των πολιτικών για το πώς θα ρυθμιστεί η αγορά. Επίσης, το Bitcoin τον Ιούνιο προκάλεσε ανεπιθύμητες αντιδράσεις από παγκόσμια χρηματοπιστωτικά όργανα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ελαττώσει τη ζήτηση για εναλλακτικές πρωτοβουλίες όπως τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins (τα κρύπτο με σταθερή ισοτιμία 1:1 με το δολάριο), σύμφωνα με τον Πάουελ. Κι αυτό όπως τόνισε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη Fed.

Ερωτηθείς εάν η έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος θα αποτελούσε μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συστήματα πληρωμών σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος. «Νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα όσων είναι υπέρ του ψηφιακού νομίσματος. Συγκεκριμένα, εάν κυκλοφορεί ένα αμερικανικό νόμισμα δεν θα χρειάζονται ούτε τα stablecoins ούτε τα κρυπτονομίσμα κι αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα».

Ο Elon Musk «ξαναζωντανεύει» τα κρύπτο

Σημάδια ζωής δίνουν και πάλι τα κρυπτονομίσματα, έπειτα από τρεις μήνες «ξηρασίας». Υπενθυμίζεται ότι το Bitcoin έπιασε ταβάνι στα 65.000 δολάρια στα μέσα Απριλίου, κι έκτοτε έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50%, χάνοντας πριν λίγες ημέρες και την κρίσιμη ψυχολογική στήριξη των 30.000 δολαρίων.

Ωστόσο την Τετάρτη η αγορά έβγαλε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, που παρότι δε σημαίνει απαραίτητα πως από εδώ και πέρα ξεκινά η ανάκαμψη και μετέπειτα η πορεία προς νέα υψηλά, εν τούτοις αποτελεί ένδειξη πως παραμένει ζωντανή και πως ίσως, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της μακροβιότερης φούσκας, εεε μας συγχωρείτε, bull market όλων των εποχών -της Wall Street- ήρθε η ώρα για μερικά κέρδη.

Τεχνικά μιλώντας θα μπορούσε να είναι αυτή η στιγμή. Η αγορά έχει υποχωρήσει ήδη πάνω από 50%, και εδώ και αρκετές εβδομάδες δείχνει να συσσωρεύει σε μια πλάγια κίνηση (consolidate) η οποία συνήθως αποτελεί προοίμιο μιας ανοδικής κίνησης.

Όπως και να έχει, την άνοδο ανέλαβε να πυροδοτήσει -ποιος άλλος- ο συνήθς ύποπτος Elon Musk, τον οποίον λατρεύουν και μισούν ταυτόχρονα οι κρυπτο-επενδύτες, αφού μία του λέξη έχει τη δύναμη να τους υψώσει στα ουράνια αλλά και να τους γκρεμίσει στα τάρταρα.

Φυσικά όπως έχουμε αναλύσει αρκετές φορές στην Αξία, ο Musk και ο κάθε Musk δεν αποτελούν παρά αφορμές για περισσότερη χειραγώγηση. Στην πραγματικότητα αν η αγορά ανέβηκε είναι διότι ήταν να ανέβει. Οι δυνάμεις που κινούν αυτήν τη μαριονέτα πατάνε απλώς σε τέτοιες ειδήσεις για να δικαιολογήσουν στα μάτια του κόσμου τις κατά τα άλλα χειραγωγούμενες τεχνικές κινήσεις.

Έτσι για να έχουμε τη ψευδάισθηση πως υπάρχει λόγος για ό,τι συμβαίνει, και άρα υπάρχει λογική (και κατ’ επέκταση πιθανότητες να κερδίσει και ο φτωχός σε αυτό το παιχνίδι). Στην πραγματικότητα είναι όλα ένα θέατρο, it’s all fugazi. Αλλά αν ο περισσότερος κόσμος το αντιλαμβανόταν αυτό, θα σταματούσε να παίζει, και δε θα έβγαζαν λεφτά οι καρχαρίες...

Πίσω στην «είδηση» που ξαναζωντάνεψε την αγορά λοιπόν, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε πως και η διαστημική του εταιρία, η SpaceX, έχει «χωθεί» στο Bitcoin. Ο Musk αποκάλυψε το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου The B Word, στο οποίο συμμετείχαν επίσης επίσης η Cathie Wood της Ark Invest και ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter και της Square Jack Dorsey.

«Στην κατοχή μου έχω Bitcoin, όπως επίσης έχουν η Tesla και η SpaceX. Επίσης, έχω Ethereum και, φυσικά, Dogecoin».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η SpaceX απέκτησε Bitcoin όταν ο ιδρυτής της SkyBridge Capital Anthony Scaramucci ανακοίνωσε την είδηση τον Μάρτιο.

Το Bitcoin κάνει κάποια πράγματα καλά και εξελίσσεται… Η χρηστικότητα για τον μέσο άνθρωπο δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά έχει πολλές δυνατότητες».

Στο μεταξύ «φαίνεται ότι το bitcoin μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενα σωρό εργοστάσια στην Κίνα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για εξορύξεις επιβαρύνοντας το περιβάλλον, έχουν κλείσει» δήλωσε ο Musk. «Θέλω μόνο να επιβεβαιώσω ότι το ποσοστό χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για εξορύξεις Bitcoin φτάνει στο 50% ή και περισσότερο. Αν αυτό ισχύει, η Tesla πιθανότατα θα συνεχίσει να δέχεται bitcoin».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2021, ο Musk δήλωσε στο Twitter ότι η εταιρεία θα αναστείλει τις αγορές οχημάτων με bitcoin λόγω ανησυχίας για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για εξορύξεις».

Έκτοτε το Πεκίνο επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς, αναγκάζοντας, στην ουσία, της εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να κλείσουν.

Μάλιστα, πολλές από αυτές φέρονται να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στις ΗΠΑ, όπου η Ενέργεια είναι… φθηνή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Fred Thiel της Marathon Digital εκτιμά ότι η εξόρυξη bitcoin στις ΗΠΑ τροφοδοτείται περισσότερο από 50% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Καθώς το Bitcoin επανέκτησε τα 30.000 δολάρια, το επόμενο σημείο αντίστασης τοποθετείται στα 34.000.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αν το Bitcoin χάσει τη στήριξη των 30.000 δολαρίων θα φτάσει σε χαμηλότερα επίπεδα αρκετά γρήγορα» ανέφερε επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade Ltd. Naeem Aslam, προσθέτοντας πως «η τιμή του είναι σταθερή και, ευτυχώς, δεν έχουν υπάρξει πωλήσεις υπό το κράτος πανικού».

Τόσο το Bitcoin όσο και τα άλλα κρυπτονομίσματα στις 19 και 20 Ιουλίου κατρακύλησαν, με περί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην κυριολεξία να εξαφανίζονται από την αγορά. Εν προηγούμενο selloff είχε σημειωθεί στα μέσα Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, το Bitcoin πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια που έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές σε Κίνα, ΗΠΑ, και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη, εντείνεται η ανησυχία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τις εξορύξεις κρυπτονομισμάτων και τις συνέπειες που έχουν στο φυσικό περιβάλλον.

Ο σχετικός δείκτης ισχύος (RSI) στο γράφημα τεσσάρων ωρών κατέγραψε σήμα υπερπώλησης τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, καθώς το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 30.000 $.

O RSI δεν είναι ακόμη υπεραγορασμένος, κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει τους αγοραστές ενεργούς έναντι αντίστασης των 34.000 δολ.

Ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών στο γράφημα τεσσάρων ωρών μειώνεται καθώς οι αγοραστές ρευστοποιούν κέρδη μετά το ράλι.

Το βραχυπρόθεσμο momentum βελτιώνεται καθώς το bitcoin ανακάμπτει.

Η ανάκαμψη άνω των 30.000 δολαρίων υποδηλώνει ότι οι καθοδικές πιέσεις λόγω πωλήσεων, που είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο, αρχίζει να επιβραδύνεται.

Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin, που διαπραγματεύονται σε μεγάλα ανταλλακτήρια και χρηματιστήρια, όπως η Binance και το Chicago Mercantile Exchange, συνεχίζει να αυξάνεται, με την πλειοψηφία των πωλητών να είναι short – κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αστάθεια.

Το ανοιχτό ενδιαφέρον ή ο αριθμός των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύθηκαν αλλά δεν έκαναν squar off λαμβάνοντας μια θέση αντιστάθμισης, αυξήθηκε στα 397.873,36 Bitcoin, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλυτικών στοιχείων blockchain Glassnode.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ανοιχτά συμβόλαια παρέμειναν σταθερά, στα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση του δείκτη ανοιχτού ενδιαφέροντος δείχνει ότι οι traders ανοίγουν θέσεις πώλησης. Σημειώνεται πως το Bitcoin διαπραγματεύεται στο εύρος των 30.000 έως 40.000 δολαρίων τους τελευταίους δύο μήνες.