Halloween: Μια εξαιρετική περίοδος για αγορά μετοχών

10/11/2022, 17:35
Halloween: Μια εξαιρετική περίοδος για αγορά μετοχών

Φαντάσματα και καλικάντζαροι καταδιώκουν για άλλη μια φορά τα χρηματιστήρια που παραδοσιακά μετά χαρίζουν μεγάλες αποδόσεις

«Είστε προετοιμασμένοι στη ζωή σας να αναλάβετε περισσότερο ρίσκο;», «έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε; Καταλαβαίνεις τι ελέγχεις και τι όχι;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να μπορεί να απαντήσει κάθε επενδυτής.

Η συμβουλή να αποφύγετε να αναλάβετε περισσότερο ρίσκο αποδεικνύεται εξαιρετική για ορισμένες χρονικές περιόδους.

Δεν είναι περίεργο που ο μεγαλοεπενδυτής και δισεκατομμυριούχος Warren Buffett λέει ότι οι χρηματιστηριακοί αναλυτές κάνουν τους μάντεις να φαίνονται καλοί.

Εν τω μεταξύ, φαντάσματα και καλικάντζαροι καταδιώκουν για άλλη μια φορά τον Οκτώβριο τη Wall Street.

Το Halloween είναι τόσο συχνά η πιο τρομακτική εποχή του χρόνου για τους επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να κοιτάξουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και να αναρωτηθούν:

Κοροϊδία ή κέρασμα;

Αξίζει, λοιπόν, να ξαναδούμε αυτό το παράξενο, τρομακτικό και ανεξήγητο γεγονός: το Halloween είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να αγοράσει κανείς μετοχές.

Σύμφωνα με οικονομική ανάλυση, οι περισσότερες ή όλες οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις του χρηματιστηρίου έχουν έρθει κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι καθηγητές Cherry Zhang του Nottingham University Business School στην Κίνα και Ben Jacobsen του TIAS School for Business and Society στην Ευρώπη συγκέντρωσαν όλα τα δεδομένα αποδόσεων του χρηματιστηρίου που μπορούσαν να λάβουν από όλο τον κόσμο.

Δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ.

«Τα δεδομένα μας αποτελούνται και από τα 114 χρηματιστήρια στον κόσμο για τα οποία υπάρχουν δείκτες τιμών και συνολικά έχουμε σχεδόν 63.000 μηνιαίες αποδόσεις.

Το δείγμα ξεκινά με το χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου το 1693 και τελειώνει με την προσθήκη του χρηματιστηρίου της Ρουάντα που ξεκινά το 2013», έγραψαν.

Το συμπέρασμά τους; Τα χρηματιστήρια συνολικά κέρδισαν τις αποδόσεις τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Όχι όμως τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Συνολικά, οι 62.962 μηνιαίες παρατηρήσεις για 323 χρόνια δείχνουν ένα ισχυρό φαινόμενο Halloween», αναφέρουν οι Zhang και Jacobsen.

«Το αποτέλεσμα φαίνεται αξιοσημείωτα ισχυρό με αποδόσεις κατά μέσο όρο 4% υψηλότερες κατά την περίοδο Νοεμβρίου -Απριλίου σε σχέση με τον Μάιο – Οκτώβριο».

Σε 65 χώρες είχαν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν όχι μόνο τις μηνιαίες αποδόσεις του χρηματιστηρίου αλλά και το επιτόκιο που θα μπορούσατε να κερδίσετε κάθε μήνα κρατώντας τα χρήματά σας σε καταθετικό λογαριασμό ή βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς.

«Σε καμία από τις 65 χώρες για τις οποίες έχουμε διαθέσιμες συνολικές αποδόσεις και βραχυπρόθεσμα επιτόκια –με εξαίρεση τον Μαυρίκιο– δεν μπορούμε να απορρίψουμε την έκφραση «Πούλα τον Μάιο» με βάση τα νέα μας δεδομένα».

Με άλλα λόγια, μόνο στον Μαυρίκιο είχε σίγουρα νόημα να κρατάς τα χρήματά σου στην αγορά όλο τον χρόνο.

Αυτό το φαινόμενο του Halloween «φαίνεται να αψηφά την οικονομική βαρύτητα», σημειώνουν οι Zhang και Jacobsen. Δεν έχει εξαφανιστεί ή ακόμα και αντιστραφεί από τότε που γράφτηκε για πρώτη φορά εκτενώς πριν από περίπου 20 χρόνια.

Έχει επιβεβαιωθεί από άλλους, όπως οι καθηγητές οικονομικών Thomas Degenhardt και Benjamin Auer του Πανεπιστημίου της Λειψίας, οι οποίοι έκαναν μια μεθοδική ανασκόπηση όλων των ακαδημαϊκών μελετών σχετικά με το Halloween Effect και επιβεβαίωσαν ότι τα ευρήματα ήταν «ισχυρά».

Εν τω μεταξύ, πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι οι «ποιοτικές μετοχές» τείνουν να είναι καλύτερες τους καλοκαιρινούς μήνες και οι μετοχές για τις οποίες υπάρχει σύσταση «σκουπίδια» (junk) τον χειμώνα: Ένας άλλος τρόπος να πείτε ότι παραδοσιακά λαμβάνετε τις καλύτερες αποδόσεις για την ανάληψη κινδύνου από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο.

Και οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν εδώ ότι οι καλοκαιρινοί μήνες φαίνονται σίγουρα σαν μια περίοδος αστάθειας.

Εάν είχατε ξεπουλήσει τον S&P 500 την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, θα μπορούσατε να το είχατε αγοράσει πίσω έως και 13% λιγότερο από νωρίτερα αυτό το μήνα.

Γιατί οι αγορές θα ήταν συνήθως τόσο άθλιες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Ή τόσο καλό τον χειμώνα; Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει την ακριβή απάντηση.

Πάντα αναρωτιόμαστε αν οι επενδυτές κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι κατά κάποιο τρόπο στοιχειωμένοι από τα φαντάσματα του 1929 (και, ως εκ τούτου, του 1987).

Αλλά η πιο τρομακτική εποχή του χρόνου ήταν παραδοσιακά η καλύτερη στιγμή για να αυξήσουν την έκθεσή τους στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Τρομακτικό μεν, αληθινό δε.