Sell off στην Ασία, προς τη χειρότερη μέρα εδώ και 5 μήνες – Το Χονγκ Κονγκ -3%

10/03/2023, 12:55
Sell off στην Ασία, προς τη χειρότερη μέρα εδώ και 5 μήνες – Το Χονγκ Κονγκ -3%

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το sell off στη Wall Street, εν όψει των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Σαγκάη, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και το Σίδνεϊ σημείωσαν πτώση. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street υποχώρησε την Πέμπτη κατά 2% , αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Οι traders αναμένουν τα στοιχεία για τις προσλήψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά από άλλους δείκτες που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ισχυρή παρά τις επανειλημμένες αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό είναι καλό για τους εργαζόμενους, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι οι αυξανόμενοι μισθοί μπορεί να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, σημειώνει το Associated Press.

Οι αξιωματούχοι της Fed “στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα ότι τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα”, δήλωσε η Rubeela Farooqi της High Frequency Economics σε έκθεσή της.

Ο δείκτης Shanghai Composite Index υποχώρησε 1% στις 3.242,27 μονάδες και ο Nikkei 225 στο Τόκιο σημείωσε πτώση 1,7% στις 28.143,97 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 2,9% στις 19.445,27 μονάδες.

Ο Kospi στη Σεούλ υποχώρησε 1% στις 2.395,41 μονάδες και ο S&P-ASX 200 στο Σίδνεϊ έχασε 2,3% στις 7.144,70 μονάδες.

Ο δείκτης Sensex της Ινδίας άνοιξε με πτώση 1,2% στις 59.121,10 μονάδες. Οι αγορές της Νέας Ζηλανδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας σημείωσαν πτώση.

Τριγμοί στη Wall Street

Στη Wall Street, ο S&P 500 υποχώρησε την Πέμπτη κατά 1,9% στις 3.918,32 μονάδες. Περίπου το 95% των εταιρειών του δείκτη αναφοράς υποχώρησε.

Η SVB Financial Group έχασε το 60% της αξίας της μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την άντληση έως και 1,75 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της θέσης εν μέσω ανησυχιών για τα υψηλότερα επιτόκια και την οικονομία. Η Bank of America, η Citigroup και άλλες μεγάλες τράπεζες σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 1,7% στις 32.254,86 μονάδες. Ο σύνθετος Nasdaq βυθίστηκε κατά 2,1% στις 11.338,35 μονάδες.

Ο Πάουελ δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Fed είναι έτοιμη να επιβάλει και άλλες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, αν χρειαστεί. Αυτό ενίσχυσε τους φόβους ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια έστω σύντομη ύφεση για να σβήσουν τον πληθωρισμό.