Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πράσινο φως» στους νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

17/05/2023, 20:19
Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πράσινο φως» στους νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Η Ευρώπη καθίσταται η πρώτη μεγάλη οικονομική ζώνη, με το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον νέο κανονισμό που διέπει τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA). Το νομικό πλαίσιο – ορόσημο, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους Υπουργούς Οικονομικών των 27 κρατών – μελών, απαιτεί από τις εταιρείες και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, να υποβάλλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι εκδότες stablecoin πρέπει να δημιουργήσουν επαρκή αποθεματικά.

Ο κανονισμός MiCA θα τεθεί σε ισχύ εντός ενός έτους, από τα μέσα του 2024 και αντιπροσωπεύει μία από τις πρώτες ολοκληρωμένες νομοθεσίες στον κόσμο για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Περιέχει οδηγίες και ρυθμιστικές απαιτήσεις για τη χρήση τους, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ένωση.

Το νομικό πλαίσιο είχε εγκριθεί την 20ή Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο, όπως απαιτείται από τη νομοθετική διαδικασία της Ένωσης, χρειάσθηκε η τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρώπη καθίσταται η πρώτη μεγάλη οικονομική ζώνη που έχει το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, κάτι που χρειαζόταν επίσης επειγόντως, όπως τόνισε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελισαμπέτ Σβάντεσον.

Προστασία των καταναλωτών

Το νέο πλαίσιο φέρει δραστικές αλλαγές κυρίως για τους παρόχους υπηρεσιών, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία ολόκληρη σειρά νέων κανόνων από το 2025. Στο μέλλον, οι πάροχοι κρυπτονομισμάτων (οι λεγόμενοι Virtual Asset Service Providers) θα χρειάζονται άδεια εάν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ένωση. Ωστόσο, η άδεια ισχύει στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομική ζώνη.

Επιπλέον, ο κανονισμός MiCA υποχρεώνει τους οργανισμούς κρυπτονομισμάτων να δημοσιεύουν μια «λευκή βίβλο» με λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το σχέδιο των αντίστοιχων νομισμάτων. Πάνω από όλα, αυτά τα μέτρα προσφέρουν στους πολίτες της Ένωσης ένα πράγμα: Την προστασία των καταναλωτών.

Ο MiCA προστίθεται σε δύο άλλα νομοθετήματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του νέου κανονισμού για τη διαχείριση πληροφοριών σχετικά με τις μεταφορές κεφαλαίων και ορισμένων κρυπτό–περιουσιακών στοιχείων.

Η έγκριση του νέου κανονισμού δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας τόσο μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, όσο και των υποστηρικτών της αγοράς. Ο MiCA δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ενιαία και ρυθμιζόμενη αγορά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όχι μόνο μέσω του καθορισμού των κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά και της περιγραφής στις διαδικασίες λειτουργίας.

Για την ιστορία, η πρώτη έκδοση του MiCA προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020. Μάλιστα, υπήρξαν πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπερασθούν, προκειμένου να ληφθεί έγκριση όχι μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ευρώπη ξεπερνά τις ΗΠΑ

Με τον νέο κανονισμό, πλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορούν να ακολουθούν σαφείς κανόνες, ενώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μένουν πολύ πίσω. Τους τελευταίους μήνες, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν αυστηροποιήσει την προσέγγισή τους, ως προς τον κλάδο. Στην πρώτη γραμμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) που άρχισε μία σειρά ενεργειών κατά διαφόρων εταιρειών κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τώρα, πάντως, η SEC αντί να δημιουργήσει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, προτιμούσε να βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες.