Κέρδη σε αγορές και ιταλικά ομόλογα

31/05/2018, 13:18
stocks3
Κέρδη για 2η καταγράφουν τα χρηματιστήρια, το ευρώ και τα ιταλικά ομόλογα μετά τις νέες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και τα καλά στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωνε άνοδο 0,9% και ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 και ο γαλλικός δείκτης CAC ενισχύονταν 0,2 έως 0,4%, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX δεχόταν πιέσεις μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να απωθήσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες από τις ΗΠΑ.

Τα σημαντικότερα κέρδη, ωστόσο, συνέχισαν να καταγράφουν το ευρώ και οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση των ιταλικών διετών κρατικών ομολόγων, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των πρόσφατων μαζικών πωλήσεων, υποχωρούσε κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,45%, ενώ το ευρώ σκαρφάλωσε στα 1,1690 δολάρια (πριν από λίγο ενισχυόταν περαιτέρω στα 1,1705 δολάρια). Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχωρούσε 20 μονάδες βάσης στο 2,85% και η διαφορά της από την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων περιορίσθηκε στις 248 μονάδες βάσης (2,48 ποσοστιαίες μονάδες), μειωμένη κατά 22 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

«Φαίνεται ότι τουλάχιστον το κίνημα των Πέντε Αστέρων κάνει μία προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Προφανώς, τους έχει δοθεί περιθώριο μίας ημέρας να προσπαθήσουν», δήλωσε αναλυτής της ING, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας: «Η αγορά κάνει ράλι, ελπίζοντας ότι μπορεί να αποφευχθούν νέες εκλογές».

Η άνοδος του ευρώ σημειώθηκε καθώς δύο δημοσκοπήσεις στην Ιταλία έδειξαν ότι το 60-72% των ερωτηθέντων επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Η προοπτική ότι τα λαϊκιστικά κόμματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να πιέσουν για έξοδό της από το ευρώ αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012, μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ξεπέρασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.