Νέα Υόρκη: Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones που έκλεισε στις 31.522,75 μονάδες - Οριακές απώλειες για Nasdaq και S&P 500

16/02/2021, 23:19
Νέα Υόρκη: Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones που έκλεισε στις 31.522,75 μονάδες - Οριακές απώλειες για Nasdaq και S&P 500

Μόνο ο Dow Jones από τους βασικούς δείκτες της Wall Street συνέχισε το ράλι του Φεβρουαρίου καταγράφοντας μικρά κέρδη και νέο ιστορικό υψηλό.

Ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε στο κλείσιμο της συνεδρίασης κέρδη 0,2% για να κλείσει στις 31.522,75 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακές απώλειες0,06% κλείνοντας στις 3.932,59 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε λίγο μεγαλύτερη μείωση 0,34% κλείνοντας στις 14.047,50 μονάδες.

Καθώς η πολυήμερη κακοκαιρία στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι , στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (+3,4%) και Boeing (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,6%) και Amgen (-1,9%).

"Η πανδημία μπορεί να μην έχει νικηθεί όμως η οικονομία ομαλοποιείται καθώς περισσότερα εμβόλια εγκρίνονται και μειώνονται τόσο οι νοσηλείες όσο και οι θάνατοι από κορωνοϊό", σχολίασε ο Dennis DeBusschere, της Evercore ISI. «Το επιχείρημα της υπουργού Οικονομικών, τζάνετ Γέλεν για επιπλέον δημοσιονομική στήριξη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με τον εθνικό στόχο για πλήρη απασχόληση, βοήθησε στην ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα, στην άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είχε πιάσει υψηλό έτους στο 1,30%, σημειώνοντας άνοδο οκτώ μονάδων βάσης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας περιλαμβάνεται ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου έδειξε ο δείκτης NY Empire State, καθώς ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός παραγωγικών μονάδων στην πολιτεία πληρώνει όλο και περισσότερα χρήματα για πρώτες υλες, ενώ χρεώνει και υψηλότερες τιμές.

Ο δείκτης του παραρτήματος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη (Federal Reserve Bank of New York) για τη γενική επιχειρηματική δραστηριότητα "σκαρφάλωσε" έτσι στις 12,1 μονάδες από τις 3,5 τον Ιανουάριο. Οποιαδήποτε τιμή άνω του 0 υποδηλώνει μεγέθυνση, ενώ οι αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, προέβλεπαν μία τιμή περί το 6.