Wall Street: Αμετάβλητοι Dow Jones και Nasdaq - Οριακές απώλειες για τον S&P 500 παρά τις δηλώσεις Γέλεν

19/02/2021, 23:47
Wall Street: Αμετάβλητοι Dow Jones και Nasdaq - Οριακές απώλειες για τον S&P 500 παρά τις δηλώσεις Γέλεν

Οι δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζανέτ Γέλεν για το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης δεν ήταν αρκετές να ωθήσουν προς τα πάνω τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. 

Ετσι, μετά από μια συνεδίαση χωρίς έντονες διακυμάνσεις ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε αέμτάβλητος στις 31.494,32 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσίασε ανεπαίσθητη άνοδο 0,07%, στις 13.874,46 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,19%, στις 3.906,71 μονάδες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη περισσότερη οικονομική στήριξη, σημειώνοντας ότι το πακέτο των 1,9 τρισ δολαρίων θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση μέσα σε ένα χρόνο.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο που θα απαλύνει τον πόνο που προκάλεσε η πανδημία- 15 εκατ. Αμερικανοί που έχουν μείνει πίσω στην πληρωμή ενοικίων, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετό φαγητό και πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κατάσταση κατάρρευσης».

«Μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα αν κάνουμε λιγότερα, παρά αν κάνουμε περισσότερα. Τα κέρδη θα ξεπεράσουν το κόστος μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών, στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+5,2%) και Dow Inc. (+5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-1,9%) και Nike (-1,7%).

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς τίτλου ανέβηκε σε νέο υψηλό έτους, στο 1,35%.

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις, η δραστηριότητα στα εργοστάσια των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο καθώς η διεθνής έλλειψη ημιαγωγών (chips), έπληξε την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές για την αγορά πρώτων υλών και εξαρτημάτων εκτοξεύτηκαν.Ακόμη, ο δείκτης μεταποίησης PMI του ινστιτούτου IHS Markit υποχώρησε στις 58,5 μονάδες το πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα από 59,2 τον Ιανουάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αμερικανικκού αργού πετρελαίου (WTI) υποχώρησε 2,1% στα 59,24 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.777 δολλάρια ανά ουγγιά.