Wall Street: Πτωτική κίνηση λόγω της εκτίναξης των ομολόγων

25/02/2021, 18:17
Wall Street: Πτωτική κίνηση λόγω της εκτίναξης των ομολόγων

Πτωτικά  κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, λόγω της νέας εκτίναξης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που οδηγεί σε έντονες πιέσεις, κυρίως, στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,43%, στις 31.825,28 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,75%, στις 3.895,94 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει απώλειες 1,17%, στις 13.438,57 μονάδες.

Από τις μετοχές των Big Tech σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι Tesla, Alphabet (Google) και Microsoft.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των μετοχών, ιδίως του Nasdaq. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα σήμερα στο 1,46%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, οι αποδόσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς αναμένεται ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Fed. ι.

;Αλλο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι το νέο ράλι της GameStop, η τιμή της μετοχής της οποίας υπερδιπλασιάστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση. Η εταιρεία κερδίζει και σήμερα περί το 70%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση περί αποχώρησης του CFO της εταιρείας, τον επόμενο μήνα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Στις μέχρι στιγμής κερδοφόρες περιλαμβάνονται οι Nike, Chevron, Goldman Sachs, ενώ απώλειες σημειώνουν οι Boeing, Visa και Verizon.

Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 730.000 για την εβδομάδα έχει τις 20 Φεβρουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για 845.000.

Συνολικά πρόκειται για μεγάλη μείωση από τον αριθμό των 841.000 που καταγράφηκε μία εβδομάδα πριν.

Σημειώνεται ότι παρά την πτώση, ο συνολικός αριθμός ήταν πολύ υψηλότερα από τον αριθμό στον οποίο διαμορφωνόταν προ πανδημίας.

Οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για διαρκή αγαθά, εξάλλου, αυξήθηκαν 3,4% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης των παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη.