Wall Street: Μικτά πρόσημα και νέο sell -off στον Nasdaq από τις αποδόσεις των ομολόγων

12/03/2021, 18:08
Wall Street: Μικτά πρόσημα και νέο sell -off στον Nasdaq από τις αποδόσεις των ομολόγων

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η επίθεση που δέχονται οι Big Tech λόγω της νέας αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα. 

Το κλίμα επιβαρύνει η νέα εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση στο αμερικανικό 10ετές να κερδίζει πάνω από 8,5 μονάδες βάσης σκαρφαλώνοντας πάνω και από το 1,61%.

Η εκτίναξη των αποδόσεων σημειώνεται μια ημέρα μετά από την υπογραφή του προέδρου Τζο Μπάϊντεν του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η φοβίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού δημιουργούν ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, παρότι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται άμεσα αλλαγή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Τις προσδοκίες για ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη τους επόμενους μήνες τροφοδοτεί και η καλή εικόνα από το "μέτωπο" των εμβολιασμών που επιτρέπει στις πολιτείες τη σταδιακά άρση των περιορισμών.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας περιλαμβάνονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,5% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα 1,3% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009.Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,8%, μετά από άνοδο 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκε 2,2% από 2% τον Ιανουάριο.