Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για τον Dow Jones και τον S&P 500

12/03/2021, 23:22
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για τον Dow Jones και τον S&P 500

Σε νέα υψηλά, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση έκλεισαν την Παρασκευή ο Dow Jones και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση, λόγω των πιέσεων που δημιούργησαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 32.778,64 μονάδες με άνοδο σχεδόν 300 μονάδων ή 0,90%, σε νέο ιστορικό υψηλό. Η εβδομαδιαία άνοδός του είναι 4,1%.

Με κέρδη έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 0,10%, στις 3.943,34 μονάδες και καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Ο S&P ολοκλήρωσε το πενθήμερο με κέρδη 2,6%.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, στις 13.319,86 μονάδες με πτώση 0,59%. Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,1%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 22 έκλεισαν με κέρδη, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνουν οι τίτλοι των Boeing (6,82%), Caterpillar (4,20%) και Wallgreens Boots Alliance (3,28%). Αντίθετα, τις υψηλότερς απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (-1,73%), Visa (-0,79%) και Apple (-0,76%).

Ανησυχίες έχει προκαλέσει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων το τελευταίο διάστημα, οι οποίες μετά από μία μικρή παύση επανήλθαν σήμερα σε ανοδική τροχιά. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σήμερα σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας πάνω από το 1,625%, επίπεδο που αποτελεί υψηλό ενός και πλέον έτους.

Αιτία για τη νέα εκτίναξη των αποδόσεων αποτέλεσε η υπογραφή την Πέμπτη από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή καλλιεργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, παρότι αξιωματούχοι της Fedέχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται άμεσα αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

Τις προσδοκίες για ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη τους επόμενους μήνες τροφοδοτεί και η καλή εικόνα από το "μέτωπο" των εμβολιασμών που επιτρέπει στις πολιτείες τη σταδιακά άρση των περιορισμών.

Από την άλλη, βέβαια, η προοπτική ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης με το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βελτιώνουν τις μελλοντικές προοπτικές των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε αυτές τις μετοχές που αναμένεται να ωφεληθούν το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε νέα υψηλά τον δείκτη των blue chips αλλά και τον ευρύτερο S&P 500.