Νέα Υόρκη: Με μικτά πρόσημα "άνοιξαν" οι δείκτες - Πτώση για τους Big Tech

18/03/2021, 16:53
Νέα Υόρκη: Με μικτά πρόσημα

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά της Νέας Υόρκης λίγο μετά το άνοιγμα με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες, λόγω των πιέσεων που δέχονται από τις αποδόσεις των ομολόγων που πλησιάζουν σε υψηλό 14 μηνών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,32% και κινείται στο επίπεδο των 33.122,47 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,49% στις 3.954,16 μονάδες και απομακρύνεται έτσι από το χθεσινό ιστορικό υψηλό. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και καταγράφει απώλειες 1,32% στις 13.348,44 μονάδες.

Το κλίμα στη Wall Street άρχισε να βελτιώνεται από την χθεσινή συνεδρίαση καθώς η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της κοντά στο μηδέν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν "βλέπει” αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της μέχρις ότου να δει απτά στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Παρ' όλα αυτά η νέα άνοδος που καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα, επανέφεραν τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.Οιι αποδόσεις των ομολόγων, μετά τη χθεσινή μικρή υποχώρηση, επέστρεψαν σήμερα σε άνοδο με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να προσθέτει περισσότερες από 11 μονάδες βάσης και να προσεγγίζει ι με το 1,75%, που είναι υψηλό 14 μηνών.

Στις μακροοικονομκές ειδήσεις της ημέρας περιλαμβάνεται η μη αναμενόμενη αύξηση που σημείωσαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι αμερικανική αγορά εργασίας παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσε άλμα στις 58,1 μονάδες τον Μάριο από τις 23,1 μονάδες που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο σε διάστημα σχεδόν 50 ετών.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη στις 22 μονάδες.