Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος με την προσοχή στραμμένη στην Τουρκία

22/03/2021, 19:43
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος με την προσοχή στραμμένη στην Τουρκία

Με μοναδική εξαίρεση το Παρίσι, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, με συγκρατημένη άνοδο λόγω των εξελίξεων στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και των συνεπειών τους στην τουρκική λίρα καθώς και της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2% και έκλεισε στις 424,17 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 'εκλεισε με άνοδο 0,25% στις 14.657,21 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 0,49% στις 5,968,48 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,26% στις 6.726,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασε άνοδο 0,26%, ενώ στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε ισχυρές απώλειες 1,8%.

Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ξεχώρισαν οι μετοχές των Volkswagen και Porsche με άλμα 7% και 8,9% αντίστοιχα μετά την απόφαση της Deutsche Bank να αναθεωρήσει ανοδικά τις τιμές στόχους για τις μετοχές των δύο γερμανικών εταιρειών.

Αντίθετα, οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών γνώρισαν ισχυρές πιέσεις εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι το ανεξέλεγκτο τρίτο κύμα των μολύνσεων του κορονοϊού στην Ευρώπη θα πλήξει τις αερομεταφορές και τον ταξιδιωτικό κλάδο. Οι μετοχές της IAG, μητρικής της British Airways και της ελβετικής αλυσίδας λιανικής έχασαν περίπου 5%, ενώ της ταξιδιωτικής εταιρείας Tui υποχώρησαν σε ποσοστό 4,4%.

Η τουρκική λίρα και τα ομόλογα της χώρας βρέθηκαν σήμερα να γνωρίζουν ισχυρές πιέσεις μετά την ξαφνική αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας με εντολή Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 200 μονάδες βάσης. Η λίρα κατρακύλησε κοντά στο προηγούμενο ιστορικό της χαμηλό, ενώ οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της χώρας διακόπηκαν δύο φορές εν μέσω ακραίας μεταβλητότητας.

Οι αναταράξεις αυτές μεταφέρθηκαν και σε ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα με μεγάλη έκθεση στη χώρα, με την ισπανική τράπεζα BBVA να σημειώνει βουτιά 6,8%.