Wall Street: Μικτά πρόσημα και χωρίς πυξίδα καθώς αναμένονται οι δηλώσεις Γέλεν και Πάουελ

24/03/2021, 17:27
Wall Street: Μικτά πρόσημα και χωρίς πυξίδα καθώς αναμένονται οι δηλώσεις Γέλεν και Πάουελ

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης μετά τις χθεσινές απώλειες, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η αγορά δεν φαίνεται να έχει σαφή προσανατολισμό εν αναμονή των δηλώσεων της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,90% στις 32.714,42 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,59%, στις 3.933,22 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει μκρές απώλειες , 0,14%, στις 13.211,82 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά και τις εξελίξεις στο μέτωπο ττης πανδημίας του COVID 19, καθώς τα σημάδια έξαρσης των κρουσμάτων στην Ευρώπη έχουν αρχίσει από χθες να οδηγούν σε νέα, αυστηρά lockdowns.

Ακόμη, η αγορά αναμένει περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ καθώς καταθέτουν για δεύτερη ημέρα στην Επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέσου ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, και η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Εχθές, ο Πάουελ καθησύχασε σε έναν βαθμό τους φόβους για την αύξηση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι η άνοδός του "δεν θα είναι ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ούτε επίμονη" και επανέλαβε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις υπό έλεγχο.

Από την πλευρά της η Τζάνετ Γέλεν σημείωσε ότι "βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης", αν και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα ανακτήσει περίπου 10 εκατ. θέσεις από την κορυφή πριν την πανδημία, ενώ τομείς της οικονομίας συνεχίζουν να υποφέρουν.

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος PMI της ΙHS Markit, διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, έναντι των 48,8 μονάδων του Φεβρουαρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 51 μονάδες, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι ανέμεναν αύξηση στις 49,1 μονάδες.