Wall Street: Πτωτικές τάσεις λόγω των πιέσεων που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές

29/03/2021, 17:15
Wall Street: Πτωτικές τάσεις λόγω των πιέσεων που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου είνα έντονες λόγω της υπόθεσης της Archelagos Capital Management LLC, που δεν μπόρεσε να καλύψει τα περιθώρια εγγύησης και ανάγκασε μεγάλες τράπεζες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μεγάλα πακέτα μετοχών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 0,24% στις 32.994,78 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρεί 0,53% στις 3.953,90 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 0,66% και διαμορφώνεται στις 13.051,55 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 7,53 δολ. ή σε ποσοστό 3,08% στα 252,40 δολ. και ακολουθούν η Dow στα 64,92 δολ. με άνοδο 1,45% και η Walgreens Boots Alliance στα 52,77 δολ. με άνοδο 1,42%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Goldman Sachs Group (-1,95%), η JPMorgan Chase (-1,76%) και η Intel (-1,39%).

Οι πτωτικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές άρχισαν από την Παρασκευή, καθώς οι ρευστοποιήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών από την Morgan Stanley την Goldman Sachs Group και την Deutsche Bank AG πλησίασαν τα 30 δισ. δολάρια προκαλώντας παγκόσμιους κλυδωνισμούς.

Οι μαζικές πωλήσεις οδήγησαν και συνεχίζουν α οδηγούν σε βαριές απώλειες συγκεκριμένους τίτλους, με τους αμερικανικούς κολοσσούς Discovery και ViacomCBS να έχουν χάσει 27% από την Παρασκευή.

Οι ανησυχίες διατηρούνται ότι μεγάλες τράπεζες ενδεχομένως να συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα την έξοδο τους από θέσεις της Archegos Capital Management.

Την υπόθεση της Archegos Capital Management συντηρούν στο προσκήνιο και οι προειδοποιήσεις τραπεζών με παγκόσμιες δραστηριότητες, όπως η Nomura Holdings και η Credit Suisse, για μεγάλες ζημιές στα αποτελέσματα τους.

Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε σήμερα λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική θυγατρική της, στέλνοντας τη μετοχή της στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας στο -15%.

Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.