Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικό κλείσιμο παρά τις αναταράξεις στις τράπεζες λόγω της Archegos

29/03/2021, 20:23
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικό κλείσιμο παρά τις αναταράξεις στις τράπεζες λόγω της Archegos

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές λόγω της αποτυχίας του αμερικανικού hedge fund Archegos να καλύψει τα margin calls.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,2% στις 427,61 μονάδες. Ο δείκτης για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σημείωσε μεγάλη πτώση 1,9%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχασε 0,9%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,5% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 14.817,72 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,45% κλείνοντας στις 6.015,51 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 6.736,17 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%, ενώ στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 έχασε 0,1%.

Η μετοχή της Credit Suiise έκλεισε σε χαμηλό τριών μηνών, μετά από πτώση 13,8%, μετά την ανακοίνωση ότι το hedge fund Archegos βρέθηκε σε αδυναμία να καλύψει τα margin calls που έκαναν τόσο η η ίδια όσο και άλλες τράπεζες. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι είναι ακόμα "πρόωρο να ποσοτικοποιηθούν" οι ζημιές, επισημαίνοντας πάντως ότι "ενδεχομένως να είναι πολύ σημαντικές και ουσιώδεις στα αποτελέσματα του πρώτο τριμήνου" .

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank αλλά και αμερικανικές, ενδεχομένως να βρεθούν εκτεθειμένες σε ζημιές λόγω των μαζικών ρευστοποιήσεων που ακολούθησαν την αδυναμία του hedge fund να καλύψει τα margin calls. Σύμφωνα με το Bloomberg οι ρευστοποιήσεις από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια.