Wall Street: Άνοδος για Nasdaq και S&P 500

01/04/2021, 00:02
Wall Street: Άνοδος για Nasdaq και S&P 500

Με εξαίρεση τον δείκτη Dow Jones, οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκλεισαν με άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές έδωσαν "ψήφο εμπιστοσύνης"στο νέο σχέδιο Μπάιντεν, προϋπολογισμού 2 τρισ. δολαρίων που αφορά κρατικές δαπάνες και επενδύσεις σε υποδομές όλης της χώρας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις έκλεισε με απώλειες 85,41 μονάδων (0,26%), στις 32.981,55 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα κατέγραψε κέρδη 6,6% που είναι και η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο, ενώ με μεγαλύτερα κέρδη, 7,8%, ολοκλήρωσε και το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, έκλεισε με άνοδο 0,36%, στις 3.972,89 μονάδες. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,3% τον Μάρτιο, σημειώνοντας επίσης την καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ολοκλήρωσε το τρίμηνο με κέρδη της τάξης του 5,8%.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, που ενισχύθηκε κατά 1,54% και έκλεισε στις 13.246,87 μονάδες, με τη μετοχή της Tesla να σημειώνει άλμα άνω του 5% και τις μετοχές των Apple, Microsoft και Facebook να κερδίζουν πάνω από 1,6%. Ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Μάρτιο με μικρά κέρδη της τάξης του 0,4% και το τρίμηνο με άνοδο 2,8%, καθώς το τελευταίο διάστημα οι τεχνολογικοί τίτλοι έχουν υποστεί αρκετές πιέσεις λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα είναι κλειστό για την Μεγάλη Παρασκευή καθολικών και προτεσταντών, στο τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το νέο σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολαρίων σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα.

Η γενναία δημοσιονομική τόνωση, ωστόσο, έχει ενισχύσει και τις πληθωριστικές προσδοκίες, οδηγώντας σε ράλι τις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα. Την Τρίτη η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Η απόδοση κινείται σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, στο 1,73%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Walgreens Boots Alliance ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά της κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, με την αλυσίδα φαρμακείων να αναθεωρεί ανοδικά και τις προβλέψεις της για το 2021.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών.

Παράλληλα, σε υψηλό ενός έτους ανέβηκε τον Μάρτιο ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας.