Wall Streeτ: Το σχέδιο Μπάιντεν για αύξηση φορολογίας οδήγησε σε απώλειες 1%

22/04/2021, 23:42
Wall Streeτ: Το σχέδιο Μπάιντεν για αύξηση φορολογίας οδήγησε σε απώλειες 1%

Με πτώση που αγγίζει το 1% έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέα Υόρκης καθώς το επενδυτικό κοινό ανησυχεί για το σχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 321,41 μονάδες ή 0,94% και έκλεισε στις 33.815,90, μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 37,65 μονάδες ή 0,90% και έκλεισε στις 4.135,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 131,81 μονάδων ή 0,94%, στις 13,818,41μονάδες.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 4 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ 26 κινήθηκαν με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesfore, McDonald's και Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Walgreens Boots Alliance και JP Morgan.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg News και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει αύξηση του φόρου στα κεφαλαιουχικά κέρδη έως και στο ποσοστό του 43,4% για τους πλέον πλούσιους Αμερικανούς. Η πρόταση ανεβάζει τον συντελεστή στα κεφαλαιουχικά κέρδη στο 39,6% για όσους έχουν εισόδημα τουλάχιστον 1 εκατ. δολ. κατ' έτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, το οποίο επικαλείται πρόσωπα με γνώση του ζητήματος. Πηγές του Reuters και των New York Times επιβεβαίωσαν αργότερα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Πριν τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι δείκτες κινούνταν ήπια ανοδικά, επηρεασμένοι θετικά από τα εταιρικά αποτελέσματα και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εταιρείες έχουν ξεπεράσει όσον αφορά τα μεγέθη τους τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν δίνουν σημαντική ανοδική ώθηση μετά από μια σειρά ρεκόρ που ήδη έχει ωθήσει την αγορά σε απανωτά ιστορικά ρεκόρ.

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξέθεσε την αντιπρότασή του στο πακέτο 2 τρισ. δολ. του Μπάιντεν για τις υποδομές στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αντιπροτείνουν σχέδιο 568 δισ. δολαρίων για γέφυρες, αεροδρόμια, δρόμους και δεξαμενές νερού, χωρίς αύξηση της φορολογίας.

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις, οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν απροσδόκητα σε νέο χαμηλό (για το διάστημα της πανδημίας) καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας ανεβάζει ρυθμό.

Ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε κατά 39.000 στις 547.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 17 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Σε χαμηλό 7μήνου υποχώρησαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,7% στα 6,01 εκατ. από 6,22 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ (NAR).