Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Υποχώρηση λόγω στάσης αναμονής των επενδυτών

23/04/2021, 20:55
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Υποχώρηση λόγω στάσης αναμονής των επενδυτών

Με πτώση έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,13% στις 439,04 μονάδες, με τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης να υποχωρεί κατά 1,1%. Σε εβδομαδιαία βάση ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,8%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με απώλειες 0,27%, στις 15.279,62 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,15% στις 6.257,94 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έμεινε αμετάβλητος στις 6.938,56 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνι σημείωσε οριακές απώλειες 0,05%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,44% στις 8.618,60 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit, η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης κέρδισε ορμή τον Απρίλιο, αντλώντας ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης ενισχύθηκε σε υψηλό εννέα μηνών στις 53,7 μονάδες τον Απρίλιο από 53,2 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών στις 50,3 μονάδες από 49,6 μονάδες τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο κλάδος επέστρεψε στην ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 63,3 μονάδες από 62,5 μονάδες τον Μάρτιο, με την παραγωγή να καταγράφει επίσης ρεκόρ στις 63,4 μονάδες από 63,3 τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι κρατά αμετάβλητη την πολιτική της, διατηρώντας τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία μέχρι να κρίνει ότι η "κρίση του κορονοϊού έχει λήξει."

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε εξάλλου ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος θα διενεργούνται το επόμενο τρίμηνο με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ απέκλεισε κάθε συζήτηση για μείωση του προγράμματος, ως πολύ πρώιμη.

Στα σημερινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο ενεργειακός κολοσσός Schlumberger εμφάνισε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο.

Η Air Liquide ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της μειώθηκαν ελαφρώς στο α΄ τρίμηνο, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρήσης. Επίσης, η Daimler AG ανακοίνωσε αύξηση των στόχων περιθωρίου για τις μονάδες Mercedes-Benz και Mobility στο έτος, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο.