Νέα Υόρκη: Ανοδικές τάσεις εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων και Fed

26/04/2021, 17:06
Νέα Υόρκη: Ανοδικές τάσεις εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων και Fed

Με μικρή άνοδο κινούνται οι βασικοί δείτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σήμερα, Μ.Δευτέρα, με το επενδυτικό κοινό να τηρεί στάση αναμονής ενόψει του επόμενου κύματος ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων εταιρειών και της συνεδρίασης της Fed που έχει προγραμματισθεί για τα μέσα της εβδομάδας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,23%, στις 34.121,31 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,29% στις 4.192,64 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,36%, στις 14.067,18 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ως το τέλος της εβδομάδας, άλλες 181 εταιρείες του δείκτη S&P 500 και 10 και του βιομηχανικού Dow Jones πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους για το τελευταίο τρίμηνο. Μετά το κλείσιμο σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της η Tesla Inc. και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες οι Microsoft, Apple, η μητρική της Google, Alphabet, η Facebook και η Amazon.com.

Μέχρι την Παρασκευή περίπου το 25% των εταιρειών του S&P 500 είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους για το πρώτο τρίμηνο. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις του δείκτη εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κερδών από το τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την ανάλυση της FactSet.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επικεντρωμένο και στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη, αν και η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην πολιτική της.

Η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μια πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει νωρίτερα ή να προσαρμόσει την πολιτική της σε πιό σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αξιωματούχοι της Fed πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι κάποιες πιθανές ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι προσωρινές.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικνομικές ειδήσεις, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ανέκαμψαν τον Μάρτιο μετά την αδυναμία του προηγούμενου μήνα αν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας συνεχίζουν να προκαλούν διαταραχές. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα μετά την υποχώρηση του Φεβρουαρίου, παρέμειναν ωστόσο μακριά από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 2,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.