Wall Street: Πτώση των βασικών δεικτών λόγω Fed και Πάουελ

28/04/2021, 23:07
Wall Street: Πτώση των βασικών δεικτών λόγω Fed και Πάουελ

Πτωτικά έκλεισαν την Μ. Τετάρτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς στην αγορά επεκράτησε νευρικότητα μετά τις ανακοινώσεις της Fed και του διοικητή, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάποιες μετοχές είναι υπερτιμημένες χωρίς αυτό να έχει καμμία σχέση με την νομισματική πολιτική.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά, έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 33.820,38 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Με οριακές απώλειες 0,08% και στις 4.183,18 μονάδεςέκλεισε ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά.

Με πτώση έκλεισε και ο τεχνολογικός Nasdaq, που λίγο μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, γύρισε ανοδικά για να επιστρέψει εκ νέου σε πτωτική πορεία και να κλείσει με απώλειες 0,28% , στις 14.051,03 μονάδες.

Ο διοικητης της Fed Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο της Fed, σχόλιο που ερμηνεύεται ως σήμα για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον.

Ανέφερε επίσης ότι βλέπει μια λίγο μεγαλύτερη "αισιοδοξία” στις "αγορές μετοχών” και σε άλλους τομείς, αλλά απέδωσε το φαινόμενο αυτό σε άλλους παράγοντας και όχι τόσο στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

"Ορισμένες τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλές. Βλέπετε κάποια πράγματα στις κεφαλαιαγορές λίγο υπερτιμημένα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική, αλλά έχει ωστόσο τεράστια σχέση επίσης με την εξέλιξη του εμβολιασμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας", δήλωσε ο Πάουελ.

"Αυτό είναι που στην πραγματικότητα κινεί τις αγορές τους τελευταίους μήνες”, πρόσθεσε ο Πάουελ.

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο για τρίτο διαδοχικό μήνα και ανήλθε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, αλλά η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αμερικανική οικονομία που ανακάμπτει ταχύτερα από άλλες χώρες.

Το εμπορικό χάσμα αγαθών αυξήθηκε κατά 4% στα 90,6 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.