Νέα Υόρκη: Η άνοδος του πληθωρισμού γκρεμίζει τους δείκτες

12/05/2021, 17:05
Νέα Υόρκη: Η άνοδος του πληθωρισμού γκρεμίζει τους δείκτες

Πτώση με έντονους ρυθμούς όλων των βασικών δεικτών είναι το κύριο χαρακτηριστικό που επικρατεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δείχνει άνοδο 0,8% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,55% στις 34.082,21 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 χάνει 0,81%, στις 4.118,58 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνει πτώση 1,47%, στις 13.192,90 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.

Οιι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά μόλις 0,2%, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στο 4,2% τον Απρίλιο, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο 3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Τα στοιχεία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η Fed να αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.

Παρότι δε οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν αυτές τις ανησυχίες, επαναλαμβάνοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι προσωρινή, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Wendy’s, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίθετα, πτωτικά κινείται η μετοχή της Novavax, μετά την υποβάθμισή της σε neutral από overweight από την JP Morgan.