Νέα Υόρκη: Ισχυρή άνοδος μετά τη βουτιά της Τετάρτης

13/05/2021, 17:12
Νέα Υόρκη: Ισχυρή άνοδος μετά τη βουτιά της Τετάρτης

Με έντονες ανοδικές τάσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο Nasdaq, καθώς οι μετοχές των Big Tech έγιναν πιό ελκυστικές μετά την χθεσινή πτώση των τιμών τους.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 1,32%, στις 34.032,35 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατά 1,34%, στις 4.116,69 μοναδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,47%, στις 13.225,32 μονάδες.

Η μετοχή της Apple ανακάμπτει με κέρδη περί το 2%, ενώ οι μετοχές της Amazon, Microsoft και Facebook κερδίζουν 1%, εκάστη.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Apple, Honeywell International, ενώ απώλειες υφίστανται εκείνες των Amgen, Merck.

Πάντως, οι αναλυτές της αγοράς παρακολουθούν ιδιαίτερα τον Nasdaq διερωτώμενοι αν η άνοδος αποτελεί μια δυναμική ανάκαμψης για τον κλάδο ή μια προσωρινή αντιστροφή κατεύθυνσης.

Η ισχυρή πτώση της Τετάρτης οφείλεται στα στοιχεία που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει την νομισματική πολιτική της, αυξάνοντας τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones έχει χάσει από τις αρχές της εβδομάδας 3,4%, ενώ ο Nasdaq έχει υποστεί τις υψηλότερες απώλειες, με 5%.

Το Bitcoin, την ίδια ώρα, έχει χάσει 9% της αξίας του από την ώρα που ο Elon της Tesla ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής για τα ηλεκτρικά οχήματά της.

Η ανακοίνωση ότι ο αγωγός Colonial Pipeline στις ΗΠΑ άρχισε και πάλι τη λειτουργία του στις 5 μ.μ. (ώρα ανατολικών ΗΠΑ) την Τετάρτη ανέκοψε τις ανησυχίες των επενδυτών για τα προβλήματα παροχής βενζίνης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας περιλαμβάνονται τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αρχική αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδας καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την κρίση του 2020.