Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μεικτά πρόσημα εν'όψει ΕΚΤ και πληθωρισμού στις ΗΠΑ

09/06/2021, 19:55
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μεικτά πρόσημα εν'όψει ΕΚΤ και πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Με μεικτά πρόσημα αλλά κοντά στα ιστορικά τους υψηλά έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαίκά χρηματιστήρια την Τετάρτ, με την προσοχή του επενδυτικού κοινού να είναι στραμμένη στις αναμενόμενεες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 454,52 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με πτώση 0,38%, στις 15.581,14 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε 0,19%, στις 6.563,45 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 7.081,11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,26%, κλείνοντας στις 25.741,75 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,03%, κλείνοντας στις 9.156,10 μονάδες.

Οι μετοχές των Air France KLM, Lufthansa και της μητρικής της British Airways, IAG, ενισχύθηκαν όλες με τουλάχιστον 3%, μετά την απόφαση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Αμερικανούς για 110 χώρες και αυτόνομα εδάφη.

Ο δείκτης του ευρύτερου κλάδου ταξιδίου και αναψυχής σημείωσε άνοδο 0,9%, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκουν τον δρόμο της εξόδου τους από τα lockdown της πανδημίας της COVID-19.

Ο ισπανικός κολοσσός του λιανικού εμπορίου Inditex, παρά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματά της για το α' τρίμηνο του 2021, είδε τη μετοχή του να υποχωρεί κατά 2,2%.

Η μετοχή του γαλλικού ομίλου τροφίμων Danone υποχώρησε κατά 0,9%, αφότου η RBC την υποβάθμισε σε "underperform".

Η νορβηγική SalMar, που ειδικεύεται στην εκτροφή σολωμού, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 5,3% στον πυθμένα του STOXX 600, μετά τη διεξαγωγή private placement.

Οι ανησυχίες, ωστόσο, για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, παραμένουν στη σκέψη των επενδυτών, καθώς νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 12 χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των εμπορευμάτων.

Οι μεγάλες εισηγμένες μεταλλευτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Rio Tinto, η Anglo American και ο Όμιλος BHP είδαν τις μετοχές τους να χάνουν τουλάχιστον 2% έκαστη.

Σε ό,τι αφορά τις αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ, παρά την ανάκαμψη στην ευρωζώνη και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η Κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της.