Νέα Υόρκη: Μικτά πρόσημα και αρνητικό κλίμα λόγω της Fed

17/06/2021, 17:11
Νέα Υόρκη: Μικτά πρόσημα και αρνητικό κλίμα λόγω της Fed

Με μικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Fed που οδήγησαν στο χθεσινό sell - off.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,50%, στις 33.863,48 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,19%, στις 4.216,26 μοναδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,30%, στις 14.082,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη Dow Jones, 10 κινούνται με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Visa, Intel, ενώ των απωλειών εκείνες των Caterpillar, Nike, Dow Inc.

Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών υφίστανται απώλειες, καθώς η αναμονή για υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω το ήδη "ξεφουσκωμένο" ράλι των εμπορευμάτων για το 2021. Η Κίνα επίσης λαμβάνει μέτρα για συγκράτηση των τιμών στα εμπορεύματα, προκειμένου να καταλαγιάσει τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Μετοχές τραπεζών όπως οι Wells Fargo και Citigroup κινούνται ανοδικά, με δεδομένο ότι μια αύξηση επιτοκίων θα υποβοηθήσει τα κέρδη των τραπεζών.

Επίσης, η μετοχή της CureVac γνωρίζει μεγάλες απώλειες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της COVID-19 ήταν κατά 47% αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τοποθέτησε χρονικά νωρίτερα μια πιθανή αύξηση επιτοκίων,προβλέποντας δύο αυξήσεις μέσα στο 2023. Αναθεώρησε επίσης την προβλέψη για τον πληθωρισμό φέτος στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα άνω της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Μάρτιο και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου του 2%.

Παρ'όλα αυρά δεν ανακοίνωσε τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα, μέχρι να δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" στην οικονομική ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, η ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 412.000. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το δίκτυο Dow Jones ανέμεναν έναν αριθμό κοντά στις 360.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων από τις 15 Μαΐου.