Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Αμερικανικά επιτόκια και πληθωρισμός οδήγησαν σε πτώση

18/06/2021, 19:28
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Αμερικανικά επιτόκια και πληθωρισμός οδήγησαν σε πτώση

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από την πρόσφατη αλλαγή στάσης της αμερικανικής Federal Reserve όσον αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από Βρετανία και Γερμανία δεν βοήθησαν το κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,58% στις 452,05 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο ενέργειας να ηγούνται των απωλειών, καταγράφοντας ζημιες περίπου στο 3%.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,93% στις 25.218,16 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 έχασε 1,80% στις 9.030,60.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών, η ολλανδική ασφαλιστική Aegon υποχώρησε κατά 5,5%, ενώ η φαρμακοβιομηχανία Shop Apotheke Europe σημείωσε άνοδο σχεδόν 5%.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,4% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 1,6%.

Στη Γερμανία, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ξεπερνώντας με ευκολία την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,7% σε ένα νέο σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται. Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε άλμα 7,2% έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 6,.4%.