Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν σε απώλειες

23/06/2021, 21:01
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν σε απώλειες

Πτωτικά έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7% και έκλεισε στις 453,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση0,9%. Στη μαδρίτη , ο δείκτης IBEX-35 υποχώρησε 1,1%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν νέα έκρηξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα με ώθηση κυρίως από τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς συνεχίζεται η άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας.Τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες τον Ιούνιο από 57,1 μονάδες τον Μάιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 58,8 μονάδες.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 58 μονάδες από 55,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 57,8 μονάδες.

Στη Γερμανία ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, στις 60,4 μονάδες από τις 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.