Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οριακές απώλειες λόγω ανησυχιών από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

13/07/2021, 20:14
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οριακές απώλειες λόγω ανησυχιών από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με οριακή πτώση  έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς το επενδυτικό κοινό δεν έχει ακόμη αξιολογήσει τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και τις εταιρικές ανακοινώσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,03% στις 460,96 μονάδες, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ηγείται των κερδών, αφού πρόσθεσε 0,9%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% κλείνοντας στις 15.789,64 μονάδες, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό υποχώρησαν ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 6.558,47 μονάδες και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 που έκλεισε στις στις 7.124,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,5% στις 25.156,65 μονάδες και στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙBEX 35 έχασε 1,38% στις 8.694,80 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, η Nokia σημείωσε άνοδο 8%, αφού η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών ειδών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, καθώς οι δραστηριότητες ανέκαμψαν στο β΄ τρίμηνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παρουσίασε το σχέδιο της που στοχεύει το 50% των πωλήσεων της μέχρι το 2030 να αφορά ηλεκτρικά οχήματα. Παρόλα αυτά, η μετοχή της σημείωσε πτώση κατά 1,3%.

Η γερμανική εταιρεία συσκευασίας φαρμάκων Gerresheimer υποχώρησε κατά 8,9% μετά την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων της.

Στις οικονομικές εξελίξεις της ημέρας, η Τράπεζα της Αγγλίας κατάργησε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί την περίοδο της πανδημίας για τα μερίσματα των τραπεζών, με άμεση ισχύ (από σήμερα), δηλώνοντας ότι τα stress test έδειξαν ότι ο κλάδος είναι καλά κεφαλαιοποιημένος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες, η επίσπευση των εμβολιασμών έχει οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τις Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη διασπορά των μολύνσεων.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.