Wall Street: Ο πληθωρισμός οδήγησε τους δείκτες σε πτωτικό κλείσιμο

13/07/2021, 23:32
Wall Street: Ο πληθωρισμός οδήγησε τους δείκτες σε πτωτικό κλείσιμο

Με πτώση έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης μετά τις ανησυχίες που προκάλεσαν στο επενδυτικό κοινό οι ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,31% στις 34.888,79 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχασε 0,35% κλείνοντας στις 4.369,21 μονάδες. Ο εχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 14.677,65 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στήριξη στους δείκτες, η JP Morgan Chase & Co ανακοίνωσε "άλμα" 155% στα κέρδη τριμήνου. Η μετοχή της ωστόσο υποχώρησε κατά 1,43%, εξαιτίας της πτώσης των εσόδων κατά 7% στα 31,4 δισ. δολάρια.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη του β' τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street εξαργύρωσε την αύξηση ρεκόρ στον τομέα των συναλλαγών παγκοσμίως. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε ωστόσο με απώλειες 1,02%.

Επίσης, η PepsiCo ανακοίνωσε κέρδη για το β' τρίμηνο καθώς και έσοδα μεγαλύτερα του αναμενόμενου, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2,31%.

Στις μακροοικνομικές ειδήσεις της ημέρας, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,9 μονάδες στις 102,5 μονάδες και ξεπέρασε τις 100 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η Altus Power Inc., εταιρεία οικοσυστημάτων καθαρής ηλεκτροδότησης, εισέρχεται στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με την εταιρεία ειδικού σκοπού CBRE Acquisition Holdings Inc., μια συμφωνία που φέρνει την αποτίμηση της εταιρείας σε 1,58 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο προβλέπει η Fed ή θα αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,4% από το 5% που ήταν τον Μάιο.