Νέα Υόρκη: Μεικτά πρόσημα και αβεβαιότητα παρά τα θετικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων

16/07/2021, 17:21
Νέα Υόρκη: Μεικτά πρόσημα και αβεβαιότητα παρά τα θετικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων

Με μεικτά πρόσημα κινούνται ο βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, καθώς οι αγορές δεν έχουν  σαφή κατεύθυνση μετά την απροσδόκητη αύξηση που κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και από την κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 0,33% στις 34.872,72 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,29% στις 4.346,87 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,25% στις 14.502,60 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones κινείται προς το τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών, ο S&P 500 χάνει πάνω από 0,2%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,1%, στην πρώτη αρνητική εβδομάδα και για τους δύοδ είκτες στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Σε επίπεδο μετοχών κατακόρυφη άνοδο με άνω του 9% σημειώνει η Moderna, αφού η εταιρεία βιοτεχνολογίας θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500 στις 21 Ιουλίου αντικαθιστώντας την Alexion Pharmaceuticals, σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P Dow Jones Indices.

Στα εταιρικά νέα, αξιωματούχοι της κινεζικής κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας στάλθηκαν στα γραφεία της εισηγμένης στις ΗΠΑ Didi Global, στο πλαίσιο έρευνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.

Επιπλέον, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο κολοσσός των ημιαγωγών Intel διερευνά μια συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής τσιπ Global Foundries έναντι περίπου 30 δισ. δολαρίων.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα σημειώσουν νέα πτώση, της τάξης του 0,4%.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο επικεφαλής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ ανέφερε ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε αντίστοιχο ύφος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικανικό κρατικό ραδιοσταθμό National Public Radio την Πέμπτη, τόνισε ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός είναι μεταβατικός, "ωστόσο πρέπει να τον παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά".