Νέα Υόρκη: Άνοδος λόγω ΑΕΠ και θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

29/07/2021, 17:12
Νέα Υόρκη: Άνοδος λόγω ΑΕΠ και θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Άνοδο καταγράφουν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, καθώς το επενδυτικό κοινό εκτιμά θετικά τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το β'τρίμηνο του 2021 κατά 6,5% αλλά και την μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,45%, στις 35.087,32 μοναδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,41% στις 4.418,51 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,17% στις 14.788,48 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, η Chevron ενισχύεται κατά 1,1%, η Apple κινείται ανοδικά κατά 0,96%, ενώ άνοδο καταγράφουν οι American Express (+1,18%) και Salesforce.com (+0,37%)

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο. Η Facebook ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, ωστόσο αναμένει επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της το β' εξάμηνο του έτους, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο.

Η PayPal ανακοίνωσε επίσης αποτέλεσματα καλύτερα των προβλέψεων, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου, με τη μετοχή της να ξεκινάει πτωτικά σήμερα.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα η Amazon.

Σήμερα κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό της Wall Street η Robinhood Markets, με την τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της να ορίζεται στο χαμηλότερο σημείο των προσδοκιών.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν θετικά τις αγορές, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία κινήθηκε με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε ετησιοποιημένη βάση, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 8,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του α' τριμήνου, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,3%.

Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στις 400.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου, σε μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι η οικονομία αντέχει τους κλυδωνισμούς που έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν ωστόσο τις αιτήσεις στις 380.000.