Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων και θετικών μάκρο

29/07/2021, 20:43
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων και θετικών μάκρο

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς το επενδυτικό κοινό επηρεάσθηκε θετικά από τα μακροοικνομικά στοιχεία τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, αλλά και από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ειδηγμένων εταιρειών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 463,84 μονάδες, με τον κλάδο των βασικών πόρων και της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγούνται των κερδών, με άνοδο 2,4% και 2% αντίστοιχα.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 15.640,47 μονάδες. Στο Παρίσι , ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 6.633,77 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 7.078,42 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,01% στις 25.516,46 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 8.786,30 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 253 εκατ. ελβετικών φράγκων (278,3 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι η έρευνα για τις συναλλαγές της με το αμερικανικό hedge fund Archegos Capital αποκάλυψε πολλαπλές αστοχίες, αλλά όχι "δόλια ή παράνομη συμπεριφορά". Η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε πτώση περίπου 2%.

Η Volkswagen ανέβασε τον στόχο για το περιθώριο κέρδους της για δεύτερη φορά σε λιγότερο από τρεις μήνες, με αφορμή τα κέρδη-ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου του έτους, με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να ξεπερνά πλέον τα προ-πανδημίας επίπεδα. Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Volkswagen θα υποβάλει επίσης προσφορά ύψους 2,9 δισ. ευρώ (3,4 δισ. δολάρια) για τη γαλλική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Europcar, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Η μετοχή της Volkswagen κέρδισε 1,4%.

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου εκτινάχθηκαν στα 5,5 δισ. δολάρια λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και της ανάκαμψης της ζήτησης. Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία ενέργειας ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων και αύξησε το μέρισμά της, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να σημειώσουν άνοδο 3,5%.

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε επίσης σχέδια επαναγοράς μετοχών, αφού ανακοίνωσε άλμα στα κέρδη στα 3,5 δισ. δολάρια, στέλνοντας τις μετοχές 2,5% υψηλότερα.

Επίσης, η Universal Music Group ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, οδηγώντας τη Vivendi σε αύξηση των βασικών κερδών του πρώτου εξαμήνου κατά 49%.

Στις επιμέρους μετοχές, η γαλλική μηχανολογική εταιρεία Alten σημείωσε άλμα 10,3% και ο φινλανδικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Nokia 4,6% χάρη στις ισχυρές εκθέσεις κερδών. Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT Group υποχώρησε 6,6% μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματά της.