Santa Claus Rally: Ο πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς της Wall Street

28/12/2021, 20:34
Santa Claus Rally: Ο πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς της Wall Street

Με τον όρο Santa Claus Rally, οι παρεπιδημούντες την Wall Street και όχι μόνο, ενοούν την -  κατά συντριπτική πλειοψηφία και στο πέρασμα των ετών -  ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών και των δεικτών το τελευταίο πενθήμερο του απερχόμενου έτους και τις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Ο όρος αυτός έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς το συγκεκριμένο επταήμερο είναι κάθε χρόνο ανοδικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για ποιο λόγο, όμως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πάντα θετικό για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

"Η εξήγηση είναι πολλαπλή" αναφέρει ο Ryan Detrick, διευθυντής στρατηγικής μάρκετινγκ της LPL."Την περίοδο αυτή επικρατεί μια αισιοδοξία για τον νέο χρόνο. Ο κόσμος, σε εορταστική διάθεση, ξοδεύει χρήματα. Οι traders είναι σε διακοπές. Οι θεσμικοί επενδυτές και οι επενδυτικοί οίκοι κλείνουν τα βιβλία για τη χρήση προσπαθώντας να εμφανίσουν υπεραξίες. Οποία και αν είναι η επικρατέστερη εξήγηση το συμπέρασμα είναι ότι οι θιασώτες του Bull Market έχουν την τάση, τελικά, να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη."

Φέτος, το επταήμερο ράλι του Άγιου Βασίλη ξεκίνησε από την Δευτέρα που μας πέρασε, όπου ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 1,4%, περίπου δημιουργώντας το 69ο ιστορικό υψηλό για φέτος. Με άνοδο έκλεισαν και ο Dow Jones και ο Nasdaq.

Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά περί ΄ράλ" του Αγίου Βασίλη είναι υποθετικά και , φυσικά, χωρίς εγγύηση ότι η πορεία της αγοράς θα είναι θετική, εν τούτοις από το 1928 που καθιερώθηκε αυτός ό όρος ως σήμερα η πορεία του S&P 500 το συγκεκριμένο επταήμερο ήταν θετική στο 79% όλων αυτών των ετών που πέρασαν, σύμφωνα με ιστορική έρευνα της Bank of America. Μάλιστα ο μέσος όρος της ανόδου του επταημέρου για τα 92 αυτά χρόνια ήταν 1,7%.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, ο μέσος όρος ανόδου για το συγκεκριμένο επταήμερο ήταν 1%.