Ασία: Ράλι 9% στο Χονγκ Κονγκ εν αναμoνή αύξησης επιτοκίων από τη Fed

16/03/2022, 11:21
Ασία: Ράλι 9% στο Χονγκ Κονγκ εν αναμoνή αύξησης επιτοκίων από τη Fed

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Ράλι καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve και εν μέσω των προσπαθειών για διπλωματική λύση στην Ουκρανία.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια., κατά 25 μονάδες βάσης, εν μέσω έκρηξης του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,9%. Την ίδια ώρα, η Κίνα προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και των κεφαλαιαγορών, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ανησυχία των αναλυτών.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διεύρυνε τα κέρδη του με άνοδο 9%, οδηγώντας σε κέρδη άνω του 3% τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας.

Οι μετοχές της Αυστραλίας και ο Kospi της Σεούλ σημείωσαν άνοδο περίπου 1,1%, ενώ ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,6%.

Η άνοδος των ασιατικών μετοχών ήρθε μια ημέρα αφότου οι δείκτες μετοχών της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν πάνω από 5% ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και στην εξασθένιση των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Το ενδιαφέρον στην Κίνα

Η αστάθεια της κινεζικής αγοράς συνεχίστηκε την Τετάρτη, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He δήλωσε ότι η Κίνα σχεδιάζει να λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και θα ανακοινώσει επίσης ευνοϊκές πολιτικές για τις κεφαλαιαγορές.

Τα σχόλια του Liu βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες ότι τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οδήγησαν σε εφησυχασμό μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο.

Ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 3,5% στις 3.170 μονάδες, με τη μετοχή της Alibaba στο +25%.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Κινέζοι θα πέσουν στην παγίδα ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα και ότι η ανάπτυξη ανακάμπτει και δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής», δήλωσε ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Nomura.

Η Κίνα έχει δει αυξανόμενες θετικές αλλαγές στις οικονομικές της επιδόσεις που υποστηρίζονται από εκπληκτικά καλά οικονομικά στοιχεία, αλλά ο αντίκτυπος της νέας αναζωπύρωσης της COVID-19 πρέπει εκτιμηθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη.