Α. Μέρκελ: Κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και υπέρ του Nord Stream 2

05/02/2021, 18:56
Α. Μέρκελ: Κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και υπέρ του Nord Stream 2

Το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο να συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως αποτελεί «διπλωματικό καθήκον» να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον μεγαλύτερο γείτονα της Ευρώπης δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι απαραίτητο να μιλάμε με τη Ρωσία», είπε.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τόνισε ότι «προς το παρόν» εμμένει στη θέση της, παρά την αντίθετη άποψη των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών εταίρων της.

«Για τα γεγονότα στη Ρωσία, έχουμε ήδη πει ότι διατηρούμε το δικαίωμα να επεκτείνουμε τις κυρώσεις, ιδίως σε βάρος προσώπων. Η θέση μας για τον Nord Stream 2 δεν επηρεάζεται από αυτό προς το παρόν. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο γνωρίζετε τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η κα Μέρκελ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απέλαση τριών Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «άλλη μια πτυχή του τι συμβαίνει σήμερα στη Ρωσία και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου».

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε «πλήρως αλληλέγγυος» με τη Γερμανία και καταδίκασε κατηγορηματικά την απέλαση των διπλωματών.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ανέφερε ότι η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωμάτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και έναν εργαζόμενο στη γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται και πλήττει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Ευρώπη».

«Ο εν λόγω Γερμανός διπλωμάτης δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το καθήκον του, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, δηλαδή συνέλεγε πληροφορίες από νόμιμα μέσα για την εξέλιξη της κατάστασης», εξήγησε ο Μάας.

«Αν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν επανεξετάσει αυτό το μέτρο, δεν θα μείνει αναπάντητο», προειδοποίησε.