Γερμανία: Η αντιπολίτευση επικρίνει την παράταση του lockdown

11/02/2021, 16:04
Γερμανία: Η αντιπολίτευση επικρίνει την παράταση του lockdown

Την αναγκαιότητα της παράτασης του lockdown μέχρι τις 7 Μαρτίου  υποστήριξε σήμερα στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ  και χαρακτήρισε τις αποφάσεις που πήρε χθες το βράδυ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων «κατάλληλες και απαραίτητες». Η αντιπολίτευση πάντως διαφωνεί με τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διάθεση οικονομικής βοήθειας σε βιοτεχνίες και λιανεμπόριο.

Η κα Μέρκελ είπε ότι είναι «σωστό» που καθιερώθηκε το όριο των 35 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας ως προϋπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση του lockdown. Το μέτρο αυτό επέβαλε η αυξανόμενη διάδοση των μεταλλαγμένων, πολύ περισσότερο επικίνδυνων στελεχών του κορωνοϊού, τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε, ότι η ίδια επιθυμούσε, τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν σε ολόκληρη τη Γερμανία αργότερα. Πολλά κρατίδια επέμεναν όμως να ανοίξουν τα δημοτικά ήδη στις 22 Φεβρουαρίου.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Φιλελεύθεροι και το κόμμα Η Αριστερά διαφώνησαν έντονα με τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή, από την καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η μη συμμετοχή της βουλής στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων συνιστά «παραβίαση του συντάγματος», δήλωσε η συμπρόεδρος της Κ.Ο. του εθνικιστικού AfD, Αλίς Βάιντελ. Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε, πως δεν θα πρέπει να καθιερωθεί αυτή η πρακτική και ο συμπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά, Ντίντμαρ Μπαρτς, επέκρινε, ότι η ενημέρωση της βουλής γίνεται κάθε φορά μετά τη λήψη των αποφάσεων.

Όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η συμπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από το lockdown. Εκτός αυτού απέτυχε να διαθέσει έγκαιρα οικονομικές βοήθειες για βιοτεχνίες και λιανεμπόριο που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Κριτική στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, και Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε ασκηθεί και σε κλειστεί συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών την Τρίτη.

Σήμερα η καγκελάριος υποσχέθηκε, ότι από τα μέσα του μηνός οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και ότι από το Μάρτιο θα εκταμιεύονται οι βοήθειες.

Πηγή: Deutsche Welle