Κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό από Ρωσία και Ιράν

16/02/2021, 20:36
Κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό από Ρωσία και Ιράν

Ιράν και Ρωσία ξεκίνησαν σήμερα κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης πειρατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία, ανακοίνωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν πραγματοποίησε πρόσφατα αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις καθώς προσπαθεί να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Την έναρξη των ασκήσεων είχε επιβεβαιώσει με χθεσινές του δηλώσεις ο ακόλουθος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη Μαξίμ Σουσλόφ, δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι «οι ασκήσεις ξεκίνησαν σήμερα. Το επιβεβαιώνουμε».

Ωστόσο νωρίτερα χθες το γραφείο Τύπου του ιρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο ναύαρχος Γκολαμρεζά Ταχανί δήλωσε σήμερα στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι κατά την διάρκεια της νύχτας και της ημέρας έγινε χρήση πυρών.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν επίσης «μια ποικιλία αμυντικών σχηματισμών που εξυπηρετούν το βασικό μέρος των ασκήσεων, το οποίο περιλάμβανε την απελευθέρωση ενός εμπορικού σκάφους που είχε δεχθεί επίθεση από πειρατές», δήλωσε ο Ιρανός ναύαρχος.

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν αντιναύαρχος Χοσεΐν Χατζαντί δήλωσε σήμερα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας θα συμμετάσχει σε ναυτική άσκηση εντός του έτους.

Η Ρωσία και το Ιράν είχαν πραγματοποιήσει παρόμοιες ναυτικές ασκήσεις μαζί με την Κίνα στον Ινδικό Ωκεανό τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα είχαν πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και στα στενά του Ομάν, οι οποίες διήρκεσαν τέσσερις μέρες.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν είχαν συμμετάσχει σε μεγάλους ναυτικές και χερσαίες ασκήσεις που είχε ανακοινώσει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία με την επωνυμία «Καύκασος -2020».