Ολλανδία: Εφετείο θα αποφασίσει για απαγόρευση ή όχι της κυκλοφορίας

19/02/2021, 19:23
Ολλανδία: Εφετείο θα αποφασίσει για απαγόρευση ή όχι της κυκλοφορίας

Στις 26 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία ολλανδικού εφετείου μετά από αίτημα της κυβέρνησης να ακυρωθεί μια πρώτη δικαστική απόφαση για την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

Φαίνεται ωστόσο πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ όποια κι αν είναι η απόφαση του εφετείου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει έναν νέο νόμο με εσπευσμένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσει την ισχύ του περιοριστικού μέτρου.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει απόψε για την έγκριση ή όχι του νόμου αυτού, που υποστηρίχθηκε χθες από την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα μπορούσε ωστόσο να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι με πρωτόδικη απόφαση το δικαστήριο διέταξε την Τρίτη την κυβέρνηση να άρει αμέσως την απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιανουαρίου.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο ειδικός νόμος στον οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση για να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας προβλέπεται για «πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις» όπως η κατάρρευση ενός φράγματος.

Η κυβέρνηση άσκησε αμέσως έφεση. Το εφετείο ανέστειλε στη συνέχεια την αρχική κρίση και διατήρησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας εν αναμονή της ετυμηγορίας του.

Ο δικηγόρος της κυβέρνησης, Ράιμερ Βελντούις, εξήγησε στους δικαστές του εφετείου σήμερα πως η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε προκειμένου να σταματήσει μια «ανησυχητική» κατάσταση που συνδέεται με την COVID-19, μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνιση ενός νέου στελέχους στη Βρετανία.

Την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη η Viruswaarheid ("Η αλήθεια για τα εμβόλια"), μια ομάδα που διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις στην Ολλανδία αφότου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, και προώθησε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία.

Η δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης στο εφετείο, Μαρί-Αν Ταν-ντε Σοναβίλ, δήλωσε πως η γραπτή απόφαση θα γνωστοποιηθεί σε μία εβδομάδα, στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) της 26ης Φεβρουαρίου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 21:00 έως τις 04:30 τουλάχιστον έως τις 2 Μαρτίου, είναι η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιβολή της προκάλεσε βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η παραιτηθείσα κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις έως τις εκλογές της 17ης Μαρτίου, επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διάρκεια χθεσινής συζήτησης στο Κοινοβούλιο, με έναν βουλευτή να τον χαρακτηρίζει ακόμη και «δικτάτορα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ