Συρία: Πολύνεκρη αμερικανική επιδρομή κατά φιλοϊρανικών δυνάμεων

26/02/2021, 13:55
Συρία: Πολύνεκρη αμερικανική επιδρομή κατά φιλοϊρανικών δυνάμεων

Την πρώτη της στρατιωτική επιδρομή στη Συρία κατά φιλοϊρανικών στόχων επιχείρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

 

Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν χθες το βράδυ στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, και σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 μαχητές που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν.

Χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση αμυντική, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ισχυρίστηκε πως οι νυκτερινές επιδρομές κατέστρεψαν πολλές υποδομές σε ένα συνοριακό φυλάκιο που χρησιμοποιείται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Όπως διευκρίνισε, «η άδεια για τα πλήγματα δόθηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και της Συμμαχίας στο Ιράκ, και στις απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται εναντίον του προσωπικού αυτού».

Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μίλησε σήμερα με τον Σύρο ομόλογό του μερικές ώρες μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ.

«Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη η Δύση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη Συρία», σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής κυβέρνησης.