Ιράκ: Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα

08/03/2021, 11:43
Ιράκ: Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ, με τον ποντίφικα να επιστρέφει σήμερα στο Βατικανό. Από την Παρασκευή ο Πάπας διέσχισε το Ιράκ, πηγαίνοντας από την Βαγδάτη ως τη Μοσούλη και την Καρακός, στον βορρά, όπου επικρατούν οι τζιχαντιστές.

Ο ποντίφικας με την επίσκεψή του αυτή στήριξε μια από τις πιο παλιές, αλλά και από τις πιο διασκορπισμένες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, ακόμη και ενώπιον του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

Ο Ποντίφικας καταδίκασε «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία», απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και ενότητα στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση χριστιανών από την περιοχή, κάνοντας λόγο για «ανυπολόγιστη ζημιά».

Επίσης μετείχε σε οικουμενική προσευχή με τις διαφορετικές θρησκείες που υπάρχουν στο Ιράκ για χιλιετίες, στην Ουρ, την γενέτειρα του Αβραάμ.

«Το Ιράκ θα μείνει πάντα μέσα μου, στην καρδιά μου», δήλωσε χθες το βράδυ μετά τη λειτουργία στην οποία χοροστάτησε παρουσία χιλιάδων πιστών σε ένα στάδιο της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε να συναντήσει τους χριστιανούς του Ιράκ -1% του πληθυσμού έναντι 6% πριν από 20 χρόνια- και αφιέρωσε στην πολύπαθη χώρα το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και 15 μήνες.

Λόγω της COVID-19, με εξαίρεση τη λειτουργία στην Αρμπίλ, σε κάθε σταθμό του μπόρεσαν να συγκεντρωθούν μόνον μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κι όχι τα πλήθη που χαιρετίζει συνήθως όταν ταξιδεύει στον κόσμο.