Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος

19/03/2021, 12:53
Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος

Δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου, συνέλαβε η τουρκική αστυνομία. Συγκεκριμένα, δέκα στελέχη του HDP συνελήφθησαν στην Άγκυρα, άλλα 10 στην Κωνσταντινούπολη, 15 στα Άδανα και 11 στο Κοτσαέλι και το Εσκί Σεχίρ. Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, όλοι τους κατηγορούνται για σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες.

Εξάλλου σήμερα η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) Οζτούρκ Τουρκντογάν στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του.

To HDP είναι στόχος διώξεων από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Την Τετάρτη Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις του με Κούρδους μαχητές, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ένα «πολιτικό πραξικόπημα».

Στο κατηγορητήριο εναντίον του κόμματος ο εισαγγελέας επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το HDP συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να απαγορευθεί σε 687 μέλη του HDP, ανάμεσά τους ο Ντεμιρτάς και οι νυν πρόεδροι του κόμματος, να συμμετέχουν στην πολιτική για πέντε χρόνια.