Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης

02/04/2021, 14:14
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί την Δύση κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάμειξης στην Ουκρανία, όπου κλιμακώνεται και πάλι ή ένταση με την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που ανησυχεί Αμερικανούς και Ουκρανούς. Οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αύξηση των κυρώσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και θα αναγκάσει την Μόσχα να λάβει έκτακτα μέτρα για την ασφάλειά της, απείλησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυριζόμενος ότι «η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν και δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν».

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες ανησυχία για τη μεγάλη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, αφού η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς «θα καταστρέψει» την Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση στην γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τις φιλορωσικές αυτονομιστικές ουκρανικές δυνάμεις είναι επίφοβη και ότι πολλές προκλητικές ενέργειες σημειώνονται εκεί.

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Οστιν συνομίλησε χθες με τον ουκρανό ομόλογό του Αντριι Ταράν και «καταδίκασε την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.