Ρωσία: «Όχι» σε κυρώσεις στη χούντα της Μιανμάρ

06/04/2021, 11:55
Ρωσία: «Όχι» σε κυρώσεις στη χούντα της Μιανμάρ

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της χούντας στη Μιανμάρ, εκτιμώντας ότι θα είναι ανώφελες και θα προκαλέσουν εμφύλια σύρραξη μεγάλης κλίμακας στη χώρα, όπου συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στη Μιανμάρ, η εξέλιξη προς απειλές και πιέσεις, περιλαμβανομένης της χρήσης κυρώσεων εναντίον των υφιστάμενων αρχών, είναι ανώφελη και εξαιρετικά επικίνδυνη», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Αυτά τα αυθαίρετα, αναγκαστικά μέτρα είναι αντιπαραγωγικά και έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στο σύστημα των διεθνών σχέσεων», συνέχισε το υπουργείο.

Η Μόσχα επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει προς το παρόν τη στρατιωτική συνεργασία της με τη χούντα.

Στο μεταξύ στη Μιανμάρ αντίπαλοι της χούντας έβαψαν σήμερα με κόκκινη μπογιά δρόμους, πεζοδρόμια και στάσεις λεωφορείων στη Ρανγκούν προς τιμή των εκατοντάδων «μαρτύρων» που έχει σκοτώσει ο στρατός στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Περίπου 570 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Φεβρουαρίου, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Παράλληλα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περίπου 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα εξακολουθούν να κρατούνται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Αρωγής Στρατιωτικών Κρατούμενων (AAPP).