Γερμανία: Αποχώρηση από το Αφγανιστάν «σάλπισε» η υπ. Αμυνας

14/04/2021, 12:13
Γερμανία: Αποχώρηση από το Αφγανιστάν «σάλπισε» η υπ. Αμυνας

Την αποχώρηση των Νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα  προανήγγειλε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ.

«Τάσσομαι υπέρ μιας συντεταγμένης αποχώρησης και εκτιμώ ότι θα το αποφασίσουμε σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Η Βορειοατλαντική Ένωση αναμένεται να αποφασίσει αν πληρούνται οι όροι για να τερματιστεί η αποστολή «Αποφασιστική Υποστήριξη» στο Αφγανιστάν ή αν θα πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στη χώρα 9.600 στρατιωτών από 36 χώρες.

Με περίπου 1.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη παρουσία εκεί, μετά τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, όπως έγραψε σήμερα η βρετανική εφημερίδα Times, η Βρετανία θα αποσύρει σχεδόν όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη χώρα ως την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους Times, περίπου 750 Βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου, παρά τη συμφωνία που σύναψαν πέρυσι Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν.

Όμως οι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου, 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.