ΗΠΑ: Απεβίωσε ο Μπέρνι Μάντοφ

14/04/2021, 18:23
ΗΠΑ: Απεβίωσε ο Μπέρνι Μάντοφ

Πέθανε σήμερα, Τετάρτη, σε ηλικία 82 ετών ο Μπέρναρντ Μάντοφ, εμπνευστής της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ, με χιλιάδες θύματα, ανάμεσά τους θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως, που υπέστησαν ζημιές 65 δισ. δολαρίων.

Ο θάνατός του Μπ. Μάντοφ στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας επιβεβαιώθηκε από το ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών και όπως αναφέρεται προήλθε από φυσικά αίτια.

Ο Μάντοφ εξέτιε ποινή κάθειρξης 150 ετών στη φυλακή, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν για μια ανίατη νεφροπάθεια, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του.

Ο Μάντοφ δήλωσε ένοχος το 2009 για ένα "πυραμιδικό σχήμα", γνωστό και ως "σχήμα Ponzi", που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εξαπάτησε έως και 37.000 ανθρώπους σε 136 χώρες μέσα σε 4 δεκαετίες.

Ο Μάντοφ συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου 2008, αφού οι δύο γιοι του τον κατέδωσαν. Στα θύματα περιλαμβάνονταν διάσημες προσωπικότητες, όπως ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον, ο πρώην ιδιοκτήτης των New York Mets Φρεντ Γουίλπον, ο πίτσερ Sandy Koufax και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Elie Weisel, αλλά και απλοί επενδυτές, όπως ο Burt Ross, ο σποίος έχασε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάντοφ επέμενε ότι η απάτη άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν, όπως είπε, "η αγορά σταμάτησε λόγω της έναρξης της ύφεσης και του πολέμου του Κόλπου".

"Πίστευα ότι αυτό θα ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη συναλλαγή, η οποία θα μπορούσε να αναπληρωθεί μόλις η αγορά γινόταν ευνοϊκή".

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, ο Μάντοφ δεν εκτέλεσε ούτε μία συναλλαγή για τους πελάτες του για χρόνια. Αντί να εφαρμόσει τη λεγόμενη στρατηγική μετατροπής σε split-strike, όπως ισχυριζόταν, απλώς κατέθετε τα κεφάλαια των επενδυτών σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Chase, εξοφλώντας νέους πελάτες με κεφάλαια από προηγούμενους πελάτες - ένα κλασικό σύστημα πυραμίδας - και παρέχοντας στους πελάτες του παραποιημένες καταστάσεις λογαριασμών.

Οι επενδυτικές "αποδόσεις" που εμφανίζονταν σε αυτές τις καταστάσεις - περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια - δεν υπήρχαν.

Το σκάνδαλο της Bernard L. Madoff Investment Securities κατέρριψε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία είχε ήδη πληγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, και οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αγνοούσε την απάτη για χρόνια παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, μεταξύ άλλων από τον ανεξάρτητο ερευνητή Χάρη Μαρκόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε να αναλύει τις απίθανες αποδόσεις του Μάντοφ, τις χαρακτήρισε "ψεύτικες" ήδη από το 2000.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας δικαστής απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης του Μάντοφ λέγοντας ότι ο καταδικασθείς διέπραξε "ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα όλων των εποχών" και ότι "πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν".

Ο Μπέρναρντ Λώρες Μάντοφ γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης στις 29 Απριλίου 1938, γιος της Σύλβια και του Ραλφ Μάντοφ, ενός υδραυλικού που έγινε χρηματιστής.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Μπέρναρντ Μάντοφ ήταν διάσημος στη Wall Street, ίδρυσε τη δική του εταιρεία σε ηλικία 22 ετών και έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος του Nasdaq το 1990. Του πιστώθηκε η συμβολή του στην ανάπτυξη ορισμένων από τα συστήματα και τις δομές της αγοράς που έδωσαν το έναυσμα για τις σύγχρονες, ηλεκτρονικές συναλλαγές.