Ουκρανία: Οι αρχές κατάσχεσαν εκατοντάδες μπουκάλια ποτού από το Τσερνόμπιλ

09/05/2021, 14:57
Ουκρανία: Οι αρχές κατάσχεσαν εκατοντάδες μπουκάλια ποτού από το Τσερνόμπιλ

Το ποτό Atomik είναι το πρώτο καταναλωτικό προϊόν του Τσερνόμπιλ μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986.

Τουλάχιστον 1.500 μπουκάλια αλκοολούχου ποτού που παρασκευάστηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κατάσχεσαν οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με την Chernobyl Spirit Company, στις 19 Μαρτίου, οι Ουκρανικές αρχές κατέσχεσαν 1.500 μπουκάλια αλκοολούχου ποτού Atomik και τα μετέφεραν στο γραφείο του Εισαγγελέα του Κιέβου. Οι αξιωματικοί κατάσχεσαν το φορτίο από ένα φορτηγό που βρισκόταν σε ένα αποστακτήριο στα Καρπάθια.

Το ποτό αυτό λένε οι παραγωγοί του, είναι το πρώτο καταναλωτικό προϊόν του Τσερνόμπιλ μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986. Η εταιρεία δεν γνωρίζει γιατί κατασχέθηκε το φορτίο το οποίο προοριζόταν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Φαίνεται ότι μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιήσαμε πλαστή σφραγίδα ειδικού φόρου κατανάλωσης», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Βρετανίας, ο οποίος παρακολουθεί εδώ και χρόνια την συμπεριφορά της γης γύρω από το Τσερνόμπιλ μετά το ατύχημα. «Αλλά αυτό δεν βγάζει νόημα, καθώς τα μπουκάλια προορίζονται για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και φέρουν σαφή σήμανση με έγκυρες σφραγίδες», πρόσθεσε.

Η εταιρεία που κατασκευάζει το συγκεκριμένο ποτό, διευθύνεται από επιστήμονες που εργάζονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν τα γεωργικά προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται εκεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις κοινότητες να καλλιεργούν και να πωλούν προϊόντα, κάτι που επί του παρόντος είναι παράνομο σε “επίσημα μολυσμένη γη“.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, όταν οι επιστήμονες δοκίμασαν την πρώτη βότκα Atomik το 2019, είπαν ότι «δεν ήταν πιο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα στην αγορά».

Έκτοτε, ο Σμιθ και οι συνάδελφοί του προσάρμοσαν τη συνταγή τους και έφτιαξαν ένα αλκοολούχο ποτό με βάση το μήλο. Αυτά τα μήλα καλλιεργούνται στην περιοχή Narodichi – που βρίσκεται ακριβώς έξω από τη ζώνη αποκλεισμού, όπου η γεωργία και η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μερικά από τα κέρδη της για να βοηθήσει τις κοινότητες στην Ουκρανία που εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο του πυρηνικού ατυχήματος.