JP Morgan: Αναστέλλει δωρεές σε ρεπουμπλικάνους που προσπάθησαν να ανατρέψουν την νίκη Μπάιντεν

04/06/2021, 21:15
JP Morgan: Αναστέλλει δωρεές σε ρεπουμπλικάνους που προσπάθησαν να ανατρέψουν την νίκη  Μπάιντεν

Η JPMorgan θα συνεχίσει να παρέχει δωρεές σε Αμερικανούς πολιτικούς, αλλά όχι στα μέλη των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσο που ψήφισαν για να ανατρέψουν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις Προεδρικές του 2020, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που είδε το Reuters.

Η τράπεζα ήταν μεταξύ εκείνων των εταιρειών που διέκοψαν τις δωρεές σε πολιτικούς μετά τις φονικές ταραχές στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο από το να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Λίγες ώρες μετά, 147 Ρεπουμπλικάνοι, οι περισσότεροι μέλη της Βουλή των Αντιπροσώπων, ψήφισαν κατά της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος, αφού ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν προκύψει "από νοθεία".

Επανεξετάζοντας το θέμα των δωρεών, η JPMorgan αποφάσισε να τις επαναφέρει αυτόν τον μήνα μέσω της Επιτροπής Πολιτικής Δράσης (PAC), αλλά θα κρατάει "παγωμένες" τις δωρεές προς μια ομάδα από τους 147 νομοθέτες τους οποίους είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.

Το "πάγωμα" θα ισχύσει μέχρι τον εκλογικό κύκλο 2021-2022, ο οποίος περιλαμβάνει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, και μετά η JPMorgan θα επανεξετάσει το ζήτημα.

"Ήταν μια μοναδική και ιστορική στιγμή κατά την οποία πιστεύουμε ότι η χώρα χρειαζόταν από τους εκλεγμένους αξιωματούχους να παραμερίσουν τις έντονες διαφορές τους και να επιδείξουν ενότητα", έγραψε η τράπεζα για την ψηφοφορία της 6ης Ιανουαρίου που επικύρωνε τη νίκη Μπάιντεν.

Η JPMorgan σημείωσε ότι η PAC της είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ. Οι PACs είναι πολιτικές επιτροπές που οργανώνονται με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ -ή σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά- υποψηφίων σε εκλογές.

Η JPMorgan δεν κατονόμασε κανέναν νομοθέτη στο υπόμνημά της για τον οποίο θα εφαρμοστεί το πάγωμα δωρεών, ωστόσο η νέα πολιτική της κινδυνεύει να αποξενώσει τους Ρεπουμπλικάνους που ασκούν επιρροή στην τραπεζική πολιτική, ορισμένοι από τους οποίους είναι ήδη εξοργισμένοι από την ενεργή στάση της εταιρείας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η φυλετική ισότητα.

Από τους 147 νομοθέτες, η JPMorgan έδωσε από 10.000 δολάρια στα μέλη της επιτροπής οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Blaine Luetkemeyer και Lee Zeldin, καθώς και στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου 2019-2020.

Συνολικά, η PAC της JPMorgan έδωσε σχεδόν 1 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς υποψηφίους και επιτροπές που υποστήριζαν υποψηφίους κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου 2019-2020.

Από τα 600.300 δολάρια που έδωσε σε ομοσπονδιακούς υποψηφίους, σχεδόν το 60% πήγε σε Ρεπουμπλικανούς και το υπόλοιπο σε Δημοκρατικούς.