Τουρκία: Κατηφόρα για το AKP του Ερντογάν

26/06/2021, 10:11
Τουρκία: Κατηφόρα για το AKP του Ερντογάν

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, AKP, αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 38% με 40%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Mustafa Şen, ο οποίος μίλησε στον αρχισυντάκτη της Hurriyet, Ahmet Hakan.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, AKP, αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 38% με 40%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Mustafa Şen, ο οποίος μίλησε στον αρχισυντάκτη της Hurriyet, Ahmet Hakan.

Σύμφωνα με το στέλεχος του AKP, τα ποσοστά δημοτικότητας του κόμματος του Ερντογάν δεν έχουν πέσει στο 20%, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ο σύμμαχος του AKP, το υπερεθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί, συγκεντρώνει 8%-9%. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Şen, τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 46%.

Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Καλό Κόμμα (İYİP) βρίσκεται σε ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις (11%). Το İYİP ιδρύθηκε από πρώην μέλη του MHP όταν το δεύτερο συνήψε συμμαχία με το AKP.

Το κεντρώο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), η κύρια αντιπολιτευόμενη δύναμη, συγκεντρώνει μεταξύ 22 και 25%, δήλωσε ο Şen, ενώ το φιλοκουρδικό αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) παραμένει σταθερά στο 10%.

Μια δημοσκόπηση του Απριλίου, από την Area Anket, έδειξε το AKP με 27,5%. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, με το AKP και το MHP να προσπαθούν να περάσουν συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη του συνδυασμού.

Πηγή: ahvalnews.com