Βρετανία: Αναβαθμίζει "ξεχασμένες" περιοχές ο πρωθυπουργός

15/07/2021, 09:25
Βρετανία: Αναβαθμίζει

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα υποστηρίξει σήμερα την «αναβάθμιση» των ξεχασμένων περιοχών της Βρετανίας, χωρίς ωστόσο να προκληθεί ζημιά στις περιοχές που ήδη ανθούν οικονομικά, παρουσιάζοντας τα σχέδια της κεντρικής πολιτικής του, που τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Τζόνσον κέρδισε τις εκλογές του 2019 σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη των ψηφοφόρων σε περιοχές της Αγγλίας που μάχονται για να επιβιώσουν, ενώ θα παρουσιάσει το όραμά του, το οποίο, όπως πιστεύει, θα αποκλιμακώσει την πίεση σε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

Η βρετανική οικονομία κυριαρχείται από το Λονδίνο και τις νοτιοανατολικές περιοχές, ενώ μία έρευνα του 2020 που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης εντόπισε ότι τα κενά στην οικονομική παραγωγικότητα μεταξύ της βρετανικής πρωτεύουσας και άλλων περιοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν το ίδιο εύρος, όπως αυτό που είχαν το 1901.

Αρκετές κυβερνήσεις υποστήριξαν, αλλά απέτυχαν να φέρουν περισσότερες δουλειές και ευημερία στις περιοχές γύρω από τις πρώην βιομηχανικές πόλεις της Βόρειας Αγγλίας, ενώ ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί «να τις αναβαθμίσει» μερικώς, μέσω της αύξησης των δαπανών για υποδομές.

“Δε θέλουμε να στερήσουμε δυνατότητες από άλλες περιοχές», θα πει σήμερα ο ίδιος σε ομιλία του στη μητροπολιτική κομητεία των Δυτικών Μίντλαντς, στην Κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με αποσπάσματά της, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τις φτωχές περιοχές της χώρας πλουσιότερες, υποβιβάζοντας πλουσιότερες περιοχές στη φτώχεια».

Ο Τζόνσον θα υποστηρίξει ότι προηγούμενες κυβερνήσεις κατηύθυναν τις επενδύσεις σε περιοχές όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν ήδη υψηλές, με συμφόρηση στις μεταφορές.

Ο ίδιος ελπίζει ότι με την πραγματοποίηση επενδύσεων σε περιοχές με χαμηλή ανάπτυξη, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μετακινηθούν για να εξασφαλίσουν καλύτερες δουλειές.

«Θα έχουμε κάνει πρόοδο στην Αναβάθμιση όταν αρχίσουμε να βελτιώνουμε το βιοτικό επίπεδο, να διαχέουμε τις ευκαιρίες, να βελτιώνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας και να αποκαθιστούμε την αίσθηση της υπερηφάνειας των ανθρώπων στις κοινότητες τους» θα τονίσει ο Τζόνσον.

Δεχόμενος ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία στις αρχές του 2020, ο Τζόνσον μέχρι τώρα έχει δώσει ελάχιστα συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο ελπίζει ότι θα αλλάξει την μοίρα των φτωχότερων πόλεων της χώρας του, με την κυβέρνησή του να επιδιώκει την υλοποίηση επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τις ειδήσεις ότι η Nissan και η Stellantis προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεών τους στη Βρετανία με την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών και μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών ημιφορτηγών αντίστοιχα, στα βορειοανατολικά και στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Βρετανία βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στον αγώνα για την παραγωγή μπαταριών για τα οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας στο μέλλον. Το αεροδρόμιο Κόβεντρι στα Δυτικά Μίντλαντς επιδιώκει επίσης για να γίνει το πεδίο κατασκευής ενός γιγάντιου εργοστασίου.